Μόνιμα σε μία ουρά

μόνιμα-σε-μία-ουρά-564917

Της Ελένης Χάνου

Απίστευτες οι εικόνες έξω από υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στον Βόλο. Πολίτες καθημερινά σχηματίζουν ουρές, που καταλαμβάνουν ακόμη και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, χάνοντας πολύτιμο προσωπικό, αλλά και εργασιακό χρόνο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εις διπλούν. Μία φορά για να ζητήσουν εκτυπώσεις λογαριασμών και μία δεύτερη για να τους πληρώσουν.

Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο σχέδιο για τα ΕΛ.ΤΑ., που οδήγησε εκατοντάδες υπαλλήλους σε όλη τη χώρα σε εθελούσια έξοδο και άφησε πίσω του πολλαπλάσιες κενές θέσεις, η αλληλογραφία συσσωρεύεται στα γραφεία διανομής. Οι ελάχιστοι υπάλληλοι που έχουν απομείνει δεν προλαβαίνουν να την ταξινομήσουν και να την προωθήσουν για διανομή, με αποτέλεσμα οι πολίτες να κάνουν μήνες να δουν ταχυδρόμο στη γειτονιά τους.

Πολλοί μάλιστα, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα, αγωνιούν για την αλληλογραφία τους. Γιατί ανάμεσα στους φακέλους που περιμένουν ακόμη τρεις μήνες, βρίσκεται ο λογαριασμός του ρεύματος, του φυσικού αερίου, του νερού, που αν διπλώσει απλήρωτος, υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής της παροχής.

Οσοι δεν έχουν το κουράγιο να αναζητήσουν την αλληλογραφία τους στις κλούβες στα γραφεία των ΕΛ.ΤΑ., αναγκάζονται να περιμένουν στις ουρές έξω από υπηρεσίες, ζητώντας για τους ίδιους ή και για πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας που φροντίζουν ή απλώς εξυπηρετούν εκτυπώσεις των λογαριασμών, προκειμένου να ενημερωθούν για το ποσό που πρέπει να πληρώσουν και στη συνέχεια ακολουθεί δεύτερη αναμονή σε ουρά, όταν έχουν τα χρήματα, για να τους εξοφλήσουν.

Το σχέδιο αναδιάταξης των ΕΛ.ΤΑ. μόνο… εξυγίανση δεν φέρνει. Εχει «διαλύσει» την υπηρεσία, υπάλληλοι της οποίας γίνονται αδίκως ο εύκολος στόχος για εξοργισμένους καταναλωτές, και έχει οδηγήσει πολίτες είτε αντιμέτωπους με δικαστικούς κλητήρες που στέλνουν υπηρεσίες για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε σε συνεχές «σαφάρι» στις εταιρείες, μέχρι να υπάρξει πλήρης εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, να αναζητούν τους λογαριασμούς τους για να τους πληρώσουν. Λογικό;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου