Αβάστακτο το «φορτίο»

αβάστακτο-το-φορτίο-546778

Της Ελένης Χάνου

Διπλό περιστατικό αδιαθεσίας σε υποψήφιες στις πανελλαδικές εξετάσεις καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα της δοκιμασίας σε εξεταστικό κέντρο στη Μαγνησίας. Υποψήφιες αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εξετάσεις τους και από το σχολείο διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο για να υποβληθούν αυτή τη φορά σε άλλες εξετάσεις, που είχαν να κάνουν με την υγεία τους.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από μία χρονιά, κατά την οποία τα περιστατικά αδιαθεσιών σε υποψηφίους ήταν απανωτά και δεκάδες στον νομό, μέχρι που άλλαξε ο νόμος και υποχρέωνε τους υποψηφίους, που θα διακόπτουν τις πανελλαδικές τον Ιούνιο, να δίνουν όλα τα μαθήματα, κι όχι μόνο αυτό που έχασαν, στις επαναληπτικές τον Σεπτέμβριο, ήταν η πρώτη χρονιά που καταγράφηκε ξανά παρόμοιο περιστατικό και μάλιστα διπλό.

Οι υποψήφιες θα πρέπει είτε να δώσουν όλα τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο, είτε να συμβιβαστούν με μία χαμηλή βαθμολογία στο μάθημα, στο οποίο διέκοψαν την εξέτασή τους, επειδή ένιωσαν αδιαθεσία.

Προηγούμενες χρονιές εκπαιδευτικοί αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα υποψηφίους όταν επικαλούνταν αδιαθεσία, ωστόσο ειδικά φέτος συμπάσχουν με τους μαθητές τους.

Οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές φέτος είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουν μέρος σε εξετάσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Ούτε πέρυσι, ως μαθητές της β’ λυκείου συμμετείχαν σε ενδοσχολικές εξετάσεις, οι οποίες ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, ούτε φέτος πριν τις πανελλαδικές. Μπήκαν κατευθείαν στα βαθιά.

Το έκαναν έχοντας χάσει τη διά ζώσης επαφή με το σχολείο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την τρέχουσα σχολική χρονιά, έχοντας την αγωνία της πανδημίας, της επίτευξης των στόχων τους και της εκπλήρωσης των ονείρων των γονιών τους.

Μεγάλο το «βάρος» για τα παιδιά που αγωνίζονται για την είσοδό τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους. Κάποιοι το παλεύουν. Για κάποιους το «φορτίο» είναι αβάστακτο και λυγίζουν. Ολα είναι όμως μέσα στη ζωή. Σημασία έχουν ο αγώνας, ο δρόμος, και όχι τόσο ο προορισμός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου