Το τριήμερο της ΔΕΘ

το-τριήμερο-της-δεθ-505490

Δικαιωματικά το επόμενο τριήμερο ανήκει στην συμπρωτεύουσα. Παραδοσιακά με την έλευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η πολιτική επικαιρότητα κάθε χρόνο τέτοιες μέρες επικεντρώνεται στα όσα θα πει ο πρωθυπουργός, διότι ουσιαστικά αποτελούν το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου όλο το προηγούμενο διάστημα είχε την ευκαιρία στις συναντήσεις που έκανε με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να ενημερωθεί για τα προβλήματα της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Όπερ σημαίνει ότι γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα αιτήματα και τις προτάσεις αυτών που αύριο Σάββατο θα κάθονται στις πρώτες σειρές στο Βελλίδειο, περιμένοντας από τον πρωθυπουργό να περιγράψει την πολιτική -κυρίως την οικονομική- που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Στις επαφές που έγιναν με τους εκπροσώπους των φορέων αποτυπώθηκε ουσιαστικά η πραγματικότητα στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Μία πραγματικότητα πάρα πολύ δύσκολη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί πέρα και έξω από τις προβλέψεις του μνημονίου.

Με πολιτικές ώστε η χώρα να βγει από την κρίση, κυρίως για το μέλλον.
Η έφοδος στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά μας δικαιώματα και με την πιθανότητα για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων να επικρέμεται, δεν έχει κανένα νόημα.

Όπερ σημαίνει ότι όποια επικοινωνιακά τεχνάσματα και αν εφαρμοστούν, "δεν είναι εύκολο να μας ξεγελάσουν" όσο η κυβέρνηση εμμένει στη συμφωνία του μνημονίου, με την οποία ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας παραμένει αντίθετο.

«Υπάρχουν πολλές και δύσκολες ερωτήσεις» που θα δεχθεί ο πρωθυπουργός το επόμενο τριήμερο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι λίγες οι απαντήσεις.

Το στοίχημα πλέον είναι κατά πόσο θα κινηθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα και κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και ένα διαρκές δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους, τουλάχιστον για την επόμενη διετία.
Και πάνω από όλα να δοθεί με ειλικρίνεια ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να γνωρίζουν οι πολίτες πότε θα βγούμε πιο εύκολα από το αδιέξοδο.
Μόνο έτσι το επόμενο τριήμερο θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον για όλη την κοινωνία που περιμένει να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα και όχι αοριστολογίες και γενικόλογα για το χθες. Ποιοι ευθύνονται για την κρίση το γνωρίζουμε. Περιμένουμε ακούσουμε πλέον ποιοι με ποιο σχέδιο θα μας βγάλουν από την κρίση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου