Χρειάζεται επιθετική πολιτική

χρειάζεται-επιθετική-πολιτική-493959

Για να υπάρξει ο σχεδιασμός και η πολιτική εφαρμογή, χρειάζεται τόσο θέληση όσο και αποφασιστικότητα

Είναι από όλους αποδεκτό, πως για να υπάρξει έξοδος από την κρίση πρέπει η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται όμως στο μοντέλο που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, αλλά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ποιο είναι όμως το μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να μας βγάλει σήμερα από την κρίση; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Καταρχήν χρειάζονται επενδυτικές σκέψεις και πρωτοβουλίες που κινούνται σε μια επιχειρηματική τροχιά διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε λόγια ή σε ασκήσεις επί χάρτου. Ειδικά όταν είναι προαπαιτούμενο για να εξέλθει η οικονομία από την ύφεση, απαιτείται σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός από τη μια και από την άλλη επιθετική πολιτική η οποία θα αναδείξει και θα εκμεταλλευθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αφενός, και αφετέρου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας.

Για να υπάρξει όμως ο σχεδιασμός και η πολιτική εφαρμογή, χρειάζεται τόσο θέληση όσο και αποφασιστικότητα. Σήμερα η θέληση εκφράζεται μόνο με λόγια και η αποφασιστικότητα εξαντλείται προς το παρόν στο ΕΣΠΑ και τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που δεν αρκούν όμως ως πρωτοβουλίες ώστε η χώρα να επιστρέψει σύντομα σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι κίνητρα ανάπτυξης και όχι επιπλέον μέτρα λιτότητας, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι εκείνα που κρατούν την ύφεση σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να ορθοποδήσει και να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη, που θα θέσει τις βάσεις ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναστροφή αυτού του κλίματος, είναι να υπάρχει στρατηγική και σκληρή δουλειά, μακριά από τις παλιές πολιτικές, που με ένα «ευχολόγιο» πιστεύαμε πως κάτι μπορεί να αλλάξει.

Παράλληλα, βασικός στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε τομείς που άπτονται της πραγματικής οικονομίας, ώστε να έρθει η ανάπτυξη το γρηγορότερο δυνατό και να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Μπορεί να έχουμε καθυστερήσει αλλά ακόμα δεν έχουμε χάσει οριστικά το τρένο, εκτιμούν πολλοί. Με βάση αυτή τη συλλογιστική, είναι στο χέρι των κυβερνώντων, αρκεί επιτέλους να θέλουν να χτίσουν μια υγιή ανάπτυξη με ένα νέο καινοτόμο σχέδιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου