Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής και οι καταλήψεις

ο-μεγάλος-ιεροεξεταστής-και-οι-καταλή-416551

Οι καταλήψεις ξεκίνησαν πάλι. Ήδη στο Βόλο το 2ο Γυμνάσιο, το 3Ο, το 8ο, το 2ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, το 1ο ΕΠΑΛ, το 4ο ΕΠΑΛ… έχουν βάλει λουκέτο. Προκειμένου να καταλάβουμε τον τρόπο αντίδρασης της εκάστοτε κυβέρνησης στις καταλήψεις βοηθάει να έχουμε κατά νου τον τρόπο ανάγνωσης του Μεγάλου Ιεροεξεταστή στους «Αδελφούς Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφσκι.

«Έχουμε ενώπιόν μας» λέει ο Ιεροεξεταστής μιλώντας στον Χριστό που έχει επιστρέψει επί της γης, «ένα μυστήριο που αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Κι ακριβώς επειδή πρόκειται για μυστήριο, είχαμε το δικαίωμα να το κηρύττουμε, να διδάσκουμε στον κόσμο ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι μήτε η ελευθερία μήτε η αγάπη, αλλά ο γρίφος, το μυστικό, το μυστήριο ενώπιον του οποίου όλοι υποκλίνονται δίχως σκέψη μα ακόμα και δίχως συνείδηση».

Αυτό κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Από τη θέση του Μεγάλου Ιεροεξεταστή υποκρίνονται ότι αδυνατούν να κατανοήσουν τα αίτια των καταλήψεων, αφήνουν όμως τεχνηέντως να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι οι μαθητές κάθε χρόνο, σα να τρελαίνονται ξαφνικά, κλείνουν τα σχολεία για να λουφάρουν. Αλλά γιατί καταλαμβάνουν τα σχολεία οι μαθητές; Μήπως επειδή δεν αντέχουν άλλο να διαβάζουν για δεκαπεντάωρα και βάλε; Μήπως επειδή χάνουν τα καλύτερά τους χρόνια για να απομνημονεύσουν άχρηστες γνώσεις που αμέσως μετά ξεχνούν; Μήπως επειδή στο σχολείο τσακίζεται η ευαισθησία τους, αγνοούνται τα ενδιαφέροντά τους, ισοπεδώνεται η προσωπικότητά τους, μεταβάλλονται σε άλογα κούρσας που πρέπει να βλέπουν μόνο το τέρμα, την είσοδό τους δηλαδή σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή;…

Οι υπουργοί Παιδείας δεν βγάζουν τσιμουδιά για τα αίτια. Δημιουργούν γύρω από αυτά ένα μυστήριο, όπως ο Μέγας Ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκι. Κι αφού πρόκειται για μυστήριο, βρίσκουν την ευκαιρία -τελείως αναίσχυντα- να ισχυρίζονται ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το σχολείο που σαν προκρούστεια κλίνη φτιάχνει ιδεώδεις υποτακτικούς, στα μέτρα ενός συστήματος ενώπιον του οποίου όλοι πρέπει να υποκλίνονται δίχως σκέψη μα ακόμα δίχως συνείδηση, αλλά να παταχθούν πάση θυσία τούτοι οι αλιτήριοι έφηβοι που εξεγείρονται επειδή θέλουν να… λουφάρουν.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου