Χωρίς επιχειρήματα

χωρίς-επιχειρήματα-466243

Οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές παραδέχονται τώρα ότι η επίμαχη συμφωνία είναι ουδέτερη με οικονομικούς όρους, καθώς τα κοινωνικά μέτρα και τα αντιμέτρα δεν θα αφορούν στους ίδιους πολίτες

Οσο πλησιάζουν οι ημέρες που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί στη συνέχεια από την κυβερνητική πλειοψηφία το πακέτο των μέτρων του τετάρτου μνημονίου, τόσο αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα της συγκυβέρνησης. Αυτά τα επιχειρήματα στηρίχτηκαν σε δημόσιες τοποθετήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και σε μια ρητορική που ανέπτυξε το Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να αποτρέψει ενδεχόμενο πολιτικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που θα έβαζε σε εκλογικές περιπέτειες τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Σε καμία περίπτωση αυτή η επιχειρηματολογία δεν αναπτύχτηκε ώστε να πειστεί η κοινωνία για την αναγκαιότητα της νέας επώδυνης συμφωνίας με τους θεσμούς, που φέρνει επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα ύψους άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση των δανειστών για ρύθμιση του χρέους.

Έτσι λοιπόν, η κυβερνητική πλειοψηφία καλείται να στηρίξει την επίμαχη συμφωνία χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν θετικά επειδή το επιτάσσει η κομματική πειθαρχία, καθώς επίσης και το ένστικτο της πολιτικής τους επιβίωσης, μετά τη νομοθέτηση των μέτρων για νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι τα μέτρα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα και πως για κάθε επιπλέον ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, μέσω των επερχόμενων περικοπών, θα υπάρχει ένα θετικό αντίμετρο, το οποίο θα τους ανακουφίσει. Οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές παραδέχονται τώρα ότι η επίμαχη συμφωνία είναι ουδέτερη με οικονομικούς όρους, καθώς τα κοινωνικά μέτρα και τα αντιμέτρα δεν θα αφορούν στους ίδιους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά στο αφήγημα που συνδέει τη ρύθμιση του χρέους με την ψήφιση των μέτρων του τετάρτου μνημονίου, ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών παραδέχτηκε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα ψηφίσουν τη συμφωνία χωρίς ρήτρα χρέους, χωρίς δηλαδή να υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση που θα το συνοδεύει σε σύνδεση της ψήφισης των μέτρων και των αντίμετρων με το χρέος. Αυτή την ταπεινωτική για την ελληνική πλευρά συμφωνία, αποδέχτηκε η παρούσα συγκυβέρνηση που, πριν αναλάβει τα ηνία της εξουσίας, διακήρυττε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ενώ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μας ζάλισε με την υπερήφανη διαπραγμάτευση. Δυο χρόνια μετά, οι πολίτες έχουν στις πλάτες τους το τρίτο μνημόνιο και μέσα σε λίγες ημέρες νομοθετείται και το τέταρτο, με την υπογραφή της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της χώρας να μπαίνει φαρδιά – πλατιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου