Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-449326

Γράφει η Ελένη Χάνου

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν στις αρχές της εβδομάδας οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου. Θεωρούν ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση θίγει ευθέως τους παιδικούς σταθμούς, που θα οδηγηθούν σε λουκέτο αν όλα τα προνήπια απορροφηθούν από τα δημόσια νηπιαγωγεία, και ότι οι ίδιοι θα οδηγηθούν μοιραίως στην ανεργία.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Είναι και η μείωση από χρόνο σε χρόνο του αριθμού των γεννήσεων κι άρα των παιδιών που θα απορροφηθούν γενικώς από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ήδη το πρόβλημα παίρνει σάρκα και οστά με συγκεκριμένους αριθμούς, μέσα από τις εγγραφές των μαθητών της Α’ τάξης Δημοτικού και των νηπιαγωγείων που ολοκληρώθηκαν προ ημερών και αφορούν στο μαθητικό δυναμικό της νέας σχολικής χρονιάς. Μείον 220 μαθητές από το δυναμικό των δημοτικών σχολείων του νομού, μείον περίπου 100 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, νήπια και προνήπια από τα νηπιαγωγεία.

Οι μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην Α’ Δημοτικού έχουν χαρακτηριστεί «τα παιδιά της κρίσης», ακριβώς γιατί γεννήθηκαν στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. Και το δημογραφικό Βατερλό, όπως χαρακτηρίζεται ο αποδεκατισμός των σχολείων, φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση.

Όταν ο νέος είναι άνεργος, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για να ζήσει, όταν καλείται να πληρώσει δυσβάστακτη φορολογία, δεν παίρνει την ευθύνη να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή, που δεν θα μπορέσει να τη συντηρήσει.

Κι εκεί ξεκινά το δημογραφικό πρόβλημα… Ένα πρόβλημα που έχει προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα και φυσικά στην εκπαίδευση. Δεν είναι μόνο η υποχρεωτική προσχολική αγωγή που θα αδειάσει τους παιδικούς σταθμούς. Είναι και η υπογεννητικότητα. Το ίδιο πρόβλημα αποδεκατίζει και τα σχολεία και ιδίως της περιφέρειας της Μαγνησίας. Καταγράφτηκε νηπιαγωγείο στην επαρχία του Αλμυρού που πέρυσι είχε εγγράψει 18 νήπια και φέτος στο ίδιο σχολείο γράφτηκαν μόλις 7 προνήπια…

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και η εκπαιδευτική οικογένεια δεν κρύβει την ανησυχία της…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου