Να ελεγχθούν άμεσα όλες οι παιδικές χαρές

να-ελεγχθούν-άμεσα-όλες-οι-παιδικές-χα-436643

Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού δεν φρόντισαν τόσο καιρό για τον έλεγχο των υποδομών στην παιδική χαρά έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των μικρών παιδιών που τη χρησιμοποιούν.

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το θέμα της ασφάλειας των παιδικών χαρών επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το προχθεσινό περιστατικό στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο παραλίγο σοβαρός τραυματισμός τρίχρονου κοριτσιού σημειώθηκε σε πιστοποιημένη παιδική χαρά, που δόθηκε προς χρήση πριν από δύο χρόνια. Κι όμως το κακό έγινε. Η μεταλλική πόρτα στην είσοδο της παιδικής χαράς έφυγε από τη θέση της και καταπλάκωσε την τρίχρονη μπροστά στα μάτια της έντρομης μητέρας της. Ας έρθουμε για λίγο στη θέση της γυναίκας, που πήγε το παιδί της στην παιδική χαρά και κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Το ευτυχές είναι πως η μικρή δεν τραυματίστηκε σοβαρά, παρ’ ότι έπεσε πάνω της μεταλλική πόρτα βάρους αρκετών κιλών. Το ανησυχητικό είναι ότι το συγκεκριμένο συμβάν σημειώθηκε σε καινούργια παιδική χαρά, στο πλέον πολυσύχναστο πάρκο του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έχει την ευθύνη.

Η πόρτα, που έπεσε πάνω στο παιδί, είναι χαλασμένη εδώ και καιρό. Ο μηχανισμός, που πρέπει να την κρατά στη θέση της όταν σύρεται, έχει υποστεί φθορές, οι οποίες ούτε έγιναν αντιληπτές από τον ΟΛΒ, ούτε βέβαια επιδιορθώθηκαν. Ακόμη και χθες το πρωί, ένα 24ωρο μετά το συμβάν, η επικίνδυνη πόρτα ήταν στη θέση της, δίχως οι γονείς με τα παιδιά τους που βρίσκονταν στην παιδική χαρά να γνωρίζουν για το πρόβλημα.

Νωρίς το μεσημέρι στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Οργανισμού Λιμένος έκαναν αυτοψία στο σημείο προκειμένου να διαπιστωθεί η ζημιά και στη συνέχεια να σφραγιστεί η παιδική χαρά, όπως δεσμεύτηκε λίγο αργότερα στη στήλη ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ Γιώργος Τοζίδης.

Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού δεν φρόντισαν τόσο καιρό για τον έλεγχο των υποδομών στην παιδική χαρά στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των μικρών παιδιών που τη χρησιμοποιούν. Αν ο σχετικός έλεγχος είχε γίνει έγκαιρα και αν η μεταλλική πόρτα είχε επιδιορθωθεί έτσι ώστε να ανοίγει και να κλείνει με ασφάλεια, δεν θα είχε σημειωθεί το προχθεσινό περιστατικό. Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί την εξέλιξη των γεγονότων αν η συρόμενη πόρτα είχε πέσει στο κεφάλι της τρίχρονης ή είχε καταπλακώσει παιδάκι μικρότερης ηλικίας, τραυματίζοντάς το σε ζωτικό όργανο.

Επειδή λοιπόν δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι ανάλογο σε καμία από τις παιδικές χαρές, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και γενικά των φορέων, που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των συγκεκριμένων υποδομών, οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ελέγξουν τάχιστα αν τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι ασφαλείας. Δεν έχει καμία σημασία αν οι περισσότερες παιδικές χαρές δόθηκαν πρόσφατα σε χρήση και έχουν πιστοποιηθεί ως προς την ασφάλεια των υποδομών τους. Το κακό δεν αργεί να γίνει και αυτό φάνηκε προχθές…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου