Ο αντικαπνιστικός νόμος και οι απείθαρχοι Ελληνες

ο-αντικαπνιστικός-νόμος-και-οι-απείθα-427952

Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου χωρίς αστερίσκους, εξαιρέσεις και υπαναχωρήσεις. Από την πρώτη στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης καλλιέργησε προσδοκίες σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή ενός νόμου, που είναι ανενεργός εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία του νομοθετικού συστήματος της χώρας, καθώς επίσης και για τη δημόσια υγεία, η οποία συνεχίζει να εκτίθεται σε μία συνήθεια με καταστροφικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας, που δεν καπνίζει, αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμη μεγαλύτερες επιφυλάξεις την υλοποίηση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού και των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, ως προς την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, έτσι ώστε και η Ελλάδα να εναρμονιστεί επιτέλους με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ισχύει σε όλη την Ευρώπη και στις περισσότερες ανεπτυγμένες γωνίες του πλανήτη.

Το φαινόμενο της χώρας μας, που αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, έχει γίνει θέμα μέχρι και στην Ινδία, όπου οι τοπικοί αξιωματούχοι αδυνατούν να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν να μην εφαρμόζεται ένας ψηφισμένος νόμος του κράτους, με τόσο μεγάλη σημασία για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Κι όμως στη χώρα μας όλα είναι πιθανά. Μία σειρά από παράγοντες και παραμέτρους, που ξεκινούν από τη δεδομένη απροθυμία του νεοέλληνα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας και φτάνουν μέχρι τις διαχρονικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να διασφαλίσει την εφαρμογή των νομοθετημάτων, τα οποία ψηφίζει η Βουλή, έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας, που αποτελεί το ιδανικό άλλοθι για τον μη σεβασμό των νόμων από τον πλέον απείθαρχο λαό της Ευρώπης.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί με αυτές τις νοοτροπίες και να θέσει κανόνες υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας και όχι μόνο. Το κράτος θα προασπίσει τη δική του αξιοπιστία, αν καταφέρει να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Αν δηλαδή τηρηθούν οι αυστηρές διατάξεις για απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς δημόσιους χώρους, η θεσμοθετημένη πολιτεία θα έχει κερδίσει μία πρώτη σημαντική μάχη ενάντια στη δική της αμφισβήτηση και στην αδιαφορία και την απροθυμία πολλών συμπολιτών μας ως προς την τήρηση της νομιμότητας, ιδίως σε ζητήματα που ανατρέπουν κακές συνήθειες δεκαετιών.

Οι πρώτες αντιδράσεις της κοινωνίας είναι θετικές, ενώ οι επιφυλάξεις των καταστηματαρχών, που φοβούνται ότι θα χάσουν πελάτες από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, είναι έωλες, καθώς ο νόμος θα ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως. Αρκεί να λειτουργήσει ο απαιτούμενος ελεγκτικός μηχανισμός, που θα έχει την κατάλληλη στελέχωση και την αποφασιστικότητα στην επιβολή προστίμων. Μόλις «πέσουν» τα πρώτα πρόστιμα και ανασταλεί η λειτουργία των πρώτων καταστημάτων, οι αντιδράσεις θα αποκλιμακωθούν και άπαντες θα αντιληφθούν ότι οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται. Πολύ περισσότερο όταν αφορούν στη δημόσια υγεία…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου