Τι κερδίζουμε με το παζάρι …αλά γαλλικά

τι-κερδίζουμε-με-το-παζάρι-αλά-γαλλικ-396237

Αν η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν ο Μητσοτάκης και ο Μακρόν, περιελάμβανε μόνο τη διαδικασία προμήθειας τριών φρεγατών και την αναμενόμενη συνέχεια της αγοράς τριών κορβετών, για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας, ουδείς λόγος για πανηγυρισμούς. Απλώς θα αναδείκνυε το γεγονός ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι εξαιρετικός πωλητής, ικανότατος ως προς την προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της δικής του χώρας. Κατά τα λοιπά, η κούρσα των ανταγωνιστικών εξοπλισμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν είναι αυτή, που εξασφαλίζει όλες τις προοπτικές για την επιτυχή προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Αντιθέτως είναι επώδυνη και για τους δυο λαούς, υπό την επιβαρυντική περίπτωση ότι και οι δυο χώρες έχουν στην …καμπούρα τους μεγάλα βάρη από τις παρελθούσες, για εμάς, και τις επελαύνουσες, για την περίπτωση της Τουρκίας, οικονομικές δυσπραγίες και κρίσεις.

Αν κάτι καθιστά αυτή την ακριβή για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα συμφωνία ιδιαιτέρως σημαντική, είναι το γεγονός ότι, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, δεν είναι μόνον ο Μακρόν καλός πωλητής, αλλά και ο Μητσοτάκης έξυπνος αγοραστής, διότι, γνωρίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή η πρόσκαιρη εικόνα υπεροπλίας, σε τομέα της άμυνας, μπορεί να ανατραπεί αύριο από ανάλογες αγορές του καθεστώτος Ερντογάν, είτε από γερμανικά υποβρύχια και σκάφη, είτε από νέες συστοιχίες ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, απέσπασε παράπλευρη και ιδιαιτέρως σημαντική πολιτική συμφωνία. Οτι, δηλαδή, στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάς δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε τρίτη χώρα, λέγε Τουρκία, αυτομάτως οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα μπουν στον πόλεμο στο πλευρό της Ελλάδος, πέρα και πάνω από ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί του ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι το μεγάλο, το καταλυτικό πολιτικό όφελος, απέναντι στο οποίο η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει ότι προχωρώντας π.χ. σε σημαντικές αγορές πολεμικού υλικού από τη Γερμανία, θα έχει και ανάλογη αμυντική συμφωνία, διότι κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν γίνεται να στραφεί, ενόπλως, μια χώρα μέλος της ΕΕ εναντίον άλλης χώρας – εταίρου, στο πλευρό μιας τρίτης, ξένης προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Θα μας «τσούξουν» οικονομικώς τα Ραφάλ, οι φρεγάτες και οι κορβέτες Made in France. Το πολιτικό κέρδος, όμως, είναι πραγματικώς τεράστιο. Αξίζει να επωμισθούμε το βάρος.

giorgismassavetas@gmail.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου