Θλίψη και κατακραυγή για το θάνατο του μικρού Αλί στη Δυτική Οχθη

θλίψη-και-κατακραυγή-για-το-θάνατο-του-395280

Την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε ο εμπρησμός οικίας από εξτρεμιστές Ισραηλινούς στο χωριό Ντούμα κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθη στοιχίζοντας τη ζωή στον 18 μηνών, Αλί Νταουάμπσεχ, που κάηκε ζωντανός.

Θλίψη και κατακραυγή για το θάνατο του μικρού Αλί στη Δυτική Οχθη

Οι ΗΠΑ «καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» σήμερα «τη βίαιη τρομοκρατική επίθεση» και χαιρέτισαν την εντολή Νετανιάχουν να συλλάβουν τους υπεύθυνους.

«Χαιρετίζουμε την εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στις δυνάμεις ασφαλείας να προσφύγουν σε κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να συλλάβουν τους δολοφόνους που διέπραξαν αυτό που χαρακτήρισε μια τρομοκρατική ενέργεια και να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου που συντάχθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο ύφος.

Εκφράζοντας φόβους σχετικά με έναν νέο κύκλο βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η αμερικανική διπλωματία «άσκησε πιέσεις σε όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ηρεμία και να αποφύγουν να υποδαυλίσουν την ένταση έπειτα από αυτό το τραγικό γεγονός».

Θλίψη και κατακραυγή για το θάνατο του μικρού Αλί στη Δυτική Οχθη

Μηδενική ανοχή έναντι των βιαιοτήτων που κάνουν συχνά οι Ισραηλινοί έποικοι ζητά από το Ισραήλ η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε: «Απευθύνουμε έκκληση για την πλήρη απόδοση ευθυνών, για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και για μηδενική ανοχή στις βιαιότητες των εποίκων».

Η ίδια χαρακτήρισε την πράξη αυτή «εν ψυχρώ δολοφονία» και τόνισε πως πρέπει να γίνει αμέσως πλήρης και γρήγορη έρευνα ώστε να συλληφθούν οι δράστες. «Τέτοιες ενέργειες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε έναν φαύλο κύκλο βίας» είπε χαρακτηριστικά η Ιταλίδα Επίτροπος.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε σήμερα πως θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και κατήγγειλε ένα νέο «έγκλημα πολέμου» του Ισραήλ.

«Ετοιμάζουμε αμέσως τον φάκελο που θα υποβληθεί στο ΔΠΔ και τίποτε δεν θα μας σταματήσει να καταθέσουμε προσφυγή», δήλωσε ο Αμπάς από την έδρα της προεδρίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη (…) Το Ισραήλ αναλαμβάνει αυστηρή δράση κατά της τρομοκρατίας, ασχέτως με το ποιοι είναι οι δράστες της”, ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Υπογράμμισε δε, ότι έδωσε εντολή «στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να συλλάβουν τους δολοφόνους και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Θύελλα αντιδράσεων και στο Ισραήλ

H σημερινή επίθεση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και Ισραηλινοί χρήστες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καλούν αύριο τους συμπατριώτες τους να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της βίας. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν χαρακτήρισε τους δράστες «Εβραίους τρομοκράτες».

Σύμφωνα με την Ειρήνη Τώρα, μία ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση που τάσσεται κατά του εποικισμού, αυτές «οι επιθέσεις εκ μέρους των εποίκων έχουν γίνει μια πραγματική επιδημία», κυρίως λόγω της «επιείκειας που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στις βιαιοπραγίες σε βάρος Παλαιστινίων και τη ρητορική του μίσους».

Τον Μάιο η ισραηλινή οργάνωση Yesh Din είχε υπολογίσει ότι το 85,3% των προσφυγών που είχαν καταθέσει Παλαιστίνιοι έπειτα από επιθέσεις εποίκων είχαν μπει στο αρχείο και μόλις το 7,4% των αγωγών οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών και μόλις το 1/3 αυτών σε καταδίκη των δραστών.

Διαδηλώσεις για το μικρό Αλί

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του βρέφους, ενώ στη διάρκεια ορισμένων κινητοποιήσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Στο χωριό Ντούμα, κοντά στη τΝαμπλούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κηδεία του, ανάμεσά τους και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα.

Ο Χαμντάλα προέτρεψε «τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει» την ώρα που «καθημερινά, τα δικαιώματα των Παλαιστινίων παραβιάζονται στη Δυτική Όχθη και μάρτυρες χάνονται».

Η πορεία ξεκίνησε από το σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια Νταουάμπσεχ, ένα μικρό κτίσμα από το οποίο έχουν απομείνει όρθιοι μόνο οι τσιμεντένιοι τοίχοι του μετά την επίθεση, ενώ στο εσωτερικό της οικίας τα πάντα έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν ανάμεσα στις στάχτες μισοκαμένες φωτογραφίες της οικογένειας με το μωρό, αλλά και αντικείμενα όπως ένα μπιμπερό.

Στο εξωτερικό του σπιτιού είναι ακόμα ορατά τα συνθήματα που έγραψαν στα εβραϊκά οι έποικοι: «ζήτω ο Μεσσίας», «εκδίκηση» και «το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί». Δύο ημέρες πριν οι ισραηλινές αρχές είχαν καταστρέψει δύο σπίτια υπό ανέγερση σε έναν ισραηλινό οικισμό νοτιότερα.

Συνθήματα στην κηδεία

Συνοδεύοντας τη σορό του βρέφους, την οποία κράταγαν στα χέρια τους και είχαν τυλίξει με μια παλαιστινιακή σημαία, οι συμμετέχοντες φώναζαν «μάρτυρας» και άλλα συνθήματα ενώ κρατούσαν κίτρινες και πράσινες σημαίες, τα χρώματα των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών κινημάτων, της Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

Στην επίθεση τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά οι γονείς και ο ηλικίας 4 ετών αδελφός του βρέφους.

Στη Χεβρόνα, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, διαδήλωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αυτών σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ορισμένοι από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τραυμάτισε έναν Παλαιστίνιο με πραγματικά πυρά.

Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν μετά την εβδομαδιαία προσευχή στην Πλατεία των Τεμενών ζητώντας «εκδίκηση».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού και απαγόρευσε την είσοδο στην Πλατεία των Τεμενών σε Παλαιστίνιους ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Στη συνοικία Εσαουίγια, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκατοντάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και διαδήλωσαν κρατώντας τις μαύρες σημαίες του κινήματος. Οι ηγέτες της οργάνωσης υποσχέθηκαν «να απαντήσουν σύντομα στης τρομοκρατία των εποίκων».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου