Γιώργος Λαμπράκης: Τα διλήμματα «στραγγάλισαν» τα προβλήματα

γιώργος-λαμπράκης-τα-διλήμματα-στρα-360845

Τα διλήμματα που έθεσαν στους ψηφοφόρους οι υποψήφιοι των σημερινών αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πλήρους σύγχυσης και έχουν αφήσει στο περιθώριο τα πραγματικά προβλήματα μιας κοινωνάς σε ημιθανή κατάσταση. Οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στους δήμους και στην περιφέρεια για την επόμενη πενταετία, καθώς και τα μέλη της νέας ευρωβουλής, σαν να έχουν ένα πιστόλι στον κρόταφο. Η μια παράταξη τους καλεί να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον της πόλης, η άλλη τους ζητά να εκλέξουν εκείνο το πολιτικό προσωπικό που θα επιλύσει τα εκρηκτικά προβλήματα της καθημερινότητας, ο τρίτος συνδυασμός θέτει επιτατικά τα ζητήματα της δημοκρατίας και της ελευθέριας. Στο επίπεδο των ευρωεκλογών τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς οι ψηφοφόροι αισθάνονται ότι έχουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας. Οι υποψήφιοι των κομμάτων τους βομβαρδίζουν με απειλές, είτε για την πολιτική σταθερότητα στον τόπο μας, είτε για την ανάγκη συνέχισης μιας προσπάθειας που υποτίθεται ότι σταθεροποίησε την εικόνα της οικονομίας και έβαλε τις βάσεις για την ανάκαμψη του τόπου. Οι επίδοξοι διεκδικητές της εξουσίας από την άλλη, προειδοποιούν σε κάθε ευκαιρία τον ψηφοφόρο να προσέξει και να μην εμπιστευτεί ξανά όσους τον κορόιδεψαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιβάλλοντας οδυνηρά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση ο ψηφοφόρος αισθάνεται ότι καλείται να λάβει μια απόφαση που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τη ζωή του και για τις ζωές των μελλοντικών γενεών. Ψυχραιμία! Τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο τραγικά, ούτε τόσο κρίσιμα, όπως τα παρουσιάζουν τα έμπειρα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων και των αυτοδιοικητικών συνδυασμών. Εξάλλου, αυτός είναι ο ρόλος τους και έτσι έχουν κτισθεί ολόκληρες πολιτικές καριέρες τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους και κάνοντάς τους να αισθάνονται συνυπεύθυνοι για την πορεία της Ελλάδας, το πολιτικό προσωπικό κέρδισε αναρίθμητες εκλογικές αναμετρήσεις και διατηρήθηκε στην καρέκλα της εξουσίας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Αυτό το κακόγουστο επικοινωνιακό παιχνιδάκι είχε τις περισσότερες φορές εγγυημένα αποτελέσματα. Οδήγησε και διατήρησε στην εξουσία κομματικές δυνάμεις και αυτοδιοικητικές κινήσεις που μετά από λίγο καιρό αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Ταυτόχρονα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα εκρηκτικά τους προβλήματα, που όχι μόνο δεν αμβλύνθηκαν αλλά έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις με το πέρασμα των χρόνων και την έλευση των μνημονίων και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας. Προγράμματα που γράφονταν στο πόδι από τα εκλογικά επιτελεία των υποψήφιών, χωρίς ίχνος ρεαλισμού, χωρίς συγκεκριμένους τρόπους χρηματοδότησης και το πιο σημαντικό, χωρίς να έχουν οι εμπνευστές τους την παραμικρή διάθεση να τα εφαρμόσουν. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι αποτελούσαν αναμασήματα ανεφάρμοστων πολιτικών θεωριών που σε μερικές περιπτώσεις «έκλεβε» ο ένας πολιτικός από τον άλλο.

Μπροστά στην κάλπη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και λίγες ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, οι ψηφοφόροι γνωρίζουν πλέον το πραγματικό διακύβευμα της επερχόμενης τριπλής εκλογικής αναμέτρησης και θα αντιμετωπίσουν αναλόγως παρατάξεις, κόμματα και υποψηφίους που τρομοκράτησαν τον κόσμο στην υποτιθέμενη γιορτή της Δημοκρατίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου