Κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων, λόγω των παρελάσεων

κίνδυνος-έξαρσης-κρουσμάτων-λόγω-των-345708

Στις δέκα περιοχές της χώρας, μεταξύ τους και η Μαγνησία, με την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, η επιμονή του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοργάνωση των παρελάσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα. Η επέτειος του «ΟΧΙ» μπορεί να τιμηθεί με την παρέλαση στρατιωτικών αγημάτων και με τους σημαιοφόρους των σχολείων, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα και να μη σημειωθεί συνωστισμός από τους γονείς, που θα θελήσουν να καμαρώσουν τα παιδιά τους.

Οι συνθήκες παραμένουν ιδιαίτερες και η μάχη με την πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται στα νοσοκομεία. Η Μαγνησία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις περιοχές, όπου η έξαρση των ημερήσιων μολύνσεων προκαλεί έντονη ανησυχία, ενώ η κατάσταση στο νοσοκομείο αρχίζει να ξυπνά τις εφιαλτικές μνήμες του περασμένου χειμώνα. Σε λιγότερο από 20 ημέρες οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ η ΜΕΘ covid, όπου οι κλίνες αυξήθηκαν στις οκτώ, ίσως γεμίσει το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια στιγμή, παραμένει χαμηλό το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού και το γεγονός, σε συνδυασμό με τη απουσία μέτρων περιορισμού, αποτυπώνεται στον ημερήσιο αριθμό των νέων μολύνσεων. Η Μαγνησία καταγράφει σταθερά τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων επί πέντε συνεχείς ημέρες, για πρώτη φορά από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημική κρίση. Η γενικότερη εικόνα του νομού, με τα δεκάδες κρούσματα στα σχολεία και τη διασπορά σε κλειστές κοινότητες, όπως το Τρίκερι, προκαλεί ανησυχία και θέτει την περιοχή στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών.

Ολα αυτά ενισχύουν την επιχειρηματολογία για την ανάγκη αλλαγής του αρχικού σχεδιασμού για τις μαθητικές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου. Αλλωστε, όταν ελήφθησαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά. Στις αρχές Οκτωβρίου, που αποφάσισε σχετικά το υπουργείο Εσωτερικών, τα ημερήσια κρούσματα ήταν σταθερά κάτω από τις 2.500. Την τελευταία εβδομάδα έχουν σκαρφαλώσει κοντά στις 3.500, ενώ στη Μαγνησία τα ημερήσια αρνητικά ρεκόρ καταγράφονται το ένα μετά το άλλο.

Το τελευταίο που χρειάζονται οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων, καθώς ο συνωστισμός θα είναι μεγάλος και τα μέτρα αυτοπροστασίας ανύπαρκτα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μπορεί να λειτουργήσει σαν εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού και να πυροδοτήσει έκρηξη κρουσμάτων. Από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι των δασκάλων εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις μαθητικές παρελάσεις, καθώς τα όποια μέτρα αυτοπροστασίας τηρούνται στο σχολικό περιβάλλον είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν πριν, κατά τη διάρκεια της παρέλασης και μετά το τέλος της, όταν οι καφετέριες θα πλημμυρίσουν με κόσμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου