Ο ιδιωτικός τομέας έχει προτεραιότητα

ο-ιδιωτικός-τομέας-έχει-προτεραιότητ-344367

Η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Πολιτεία απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με την ύφεση που περνά η χώρα, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα και διογκώνει τα χρέη

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις που σπεύδουν να «τακτοποιήσουν» μόνο τα του δημοσίου, αφήνοντας τον ιδιωτικό τομέα στην τύχη του, είναι ότι ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Με λίγα λόγια, για να ξεκολλήσει η ελληνική οικονομία, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους της ατομικής πρωτοβουλίας και της δημιουργίας, ώστε να δραστηριοποιηθούν σε ένα ασφαλές και ευνοϊκό επιχειρηματικό πεδίο. Δεν είναι λογικό ούτε και αποδοτικό να απαιτείς συνεχώς αυξανόμενες εισφορές, από αυτόν που βλέπει τα έσοδά του διαρκώς να μειώνονται χωρίς να φέρει την κύρια ευθύνη, και από την άλλη πλευρά να μην ενισχύεται ώστε να μπορεί να ορθοποδήσει.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα αφενός, και αφετέρου από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, για αυτό και αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα η στήριξή του.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους από τους οποίους όσοι άντεξαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης το ανελέητο κρατικό σφυροκόπημα, βρίσκονται στο έσχατο σημείο και πλέον ασφυκτιούν.

Είναι χαρακτηριστική η έκθεση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται. Από τα 10 ευρώ του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, τα 7 καταλήγουν μέσα από ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές στο κράτος. Με τα υπόλοιπα 3 ευρώ που μένουν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα της επιχείρησής τους, αλλά και να ζήσουν μαζί με τις οικογένειές τους.

Με λίγα λόγια, η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Πολιτεία απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με την ύφεση που περνά η χώρα, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα και διογκώνει τα χρέη.

Αυτό όμως το φούσκωμα του ιδιωτικού χρέους είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για την ελληνική οικονομία, καθώς είναι θέμα χρόνου πλέον για πολλούς από τους επαγγελματίες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας να βρεθούν στον δρόμο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική κίνηση, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα μετρούμε νέα «θύματα» στον ιδιωτικό τομέα. Δεν αντέχει όμως άλλους κλυδωνισμούς η αγορά. Ας το συνειδητοποιήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι κυβερνώντες, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη να βρούνε τις λύσεις πριν να είναι αργά. Μόνο έτσι μπορεί η οικονομία να ξαναπάρει μπροστά, και παράλληλα ο κόσμος της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και της εργασίας να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα έρθει η ανάκαμψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου