Βρέθηκε απολίθωμα μυστηριώδους πιθήκου ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών

βρέθηκε-απολίθωμα-μυστηριώδους-πιθή-327493

Το απολίθωμα ενός πιθήκου που έχει εξαφανιστεί εδώ και αιώνες και η ηλικία του οποίου ξεπερνά πιθανόν τα ένα εκατομμύριο χρόνια ανακάλυψαν επιστήμονες σε μία υποβρύχια σπηλιά στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η διαδικασία χρονολόγησης θα αποκαλύψει στοιχεία για το τι μπορεί να συνέβη στο μυστηριώδες πρωτεύον θηλαστικό Antillothrix bernensis που ζούσε στη χώρα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια προτού εξαφανιστεί τελείως τον 16ο αιώνα.

Το συγκεκριμένο είδος πιθήκου πιστεύεται ότι ζούσε στο νησί Ισπανιόλα για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια, σύμφωνα με ευρήματα του επιστημονικού περιοδικού Journal of Human Evolution.

Το απολίθωμα του οστού της κνήμης του πιθήκου βρέθηκε σε μία σπηλιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και οι επιστήμονες μπόρεσαν να το χρονολογήσουν μελετώντας τα ίχνη ουρανίου, θορίου και μολύβδου που υπήρχαν στα πετρώματα όπου ήταν σφηνωμένο.

Το παράξενο αυτό θηλαστικό με το παρατσούκλι «Πίθηκος της Ισπανιόλας» είχε μέγεθος γάτας, ζούσε στα δέντρα και έτρωγε κυρίως φρούτα και φύλλα. Η ξαφνική εξαφάνισή του πριν από μερικούς αιώνες αποτελεί μέχρι στιγμής άλυτο μυστήριο για τον επιστημονικό κόσμο, αφού επρόκειτο για ένα αρκετά ανθεκτικό είδος που είχε επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια χωρίς σημαντικές αλλαγές.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου