Επικίνδυνοι τριγμοί

επικίνδυνοι-τριγμοί-30617

Το κλίμα στις τάξεις των συγκυβερνώντων κομμάτων είναι κάτι παραπάνω από βαρύ, ενώ οι εξελίξεις στην οικονομία και τα εθνικά μας θέματα το κάνουν πραγματικά ασήκωτο

Τα σχεδόν καθημερινά «οικογενειακά καβγαδάκια» μεταξύ στελεχών της συγκυβέρνησης μαρτυρούν ότι το πολιτικό αλισβερίσι των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με μοναδικό σκοπό την κατάληψη της εξουσίας, φτάνει στο τέλος του. Το κλίμα στις τάξεις των συγκυβερνώντων κομμάτων είναι κάτι παραπάνω από βαρύ, ενώ οι εξελίξεις στην οικονομία και τα εθνικά μας θέματα το κάνουν πραγματικά ασήκωτο. Το ραγισμένο γυαλί στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κοντεύει να θρυμματιστεί, και έτσι να καταρρεύσει το κυβερνητικό τερατούργημα που διοικεί τη χώρα από το 2015.

Οι χειρισμοί του Πάνου Καμμένου στα ελληνοτουρκικά και οι δημόσιες τοποθετήσεις του στο θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης εδώ και δύο μήνες χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, τον έχουν απομακρύνει από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι εξελίξεις στα θέματα της οικονομίας και το διαφαινόμενο ναυάγιο στην υπόθεση της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, αναγκάζουν το κυβερνητικό στρατόπεδο να αναζητεί εναγωνίως επικοινωνιακή διέξοδο σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση.

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων δεν δημιουργούν αισιοδοξία για τη μεταμνημονιακή εικόνα της Ελλάδας, η οποία κινδυνεύει να γίνει η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που ενώ θα έχει βγει από τρία αλλεπάλληλα προγράμματα στήριξης, θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό αυστηρή εποπτεία για πολλά χρόνια ακόμη. Οι δανειστές συνδέουν ευθέως τις αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα όσα ανακοινώνουν και διακηρύττουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από πέρυσι να πουλάνε το παραμύθι του τέλους των μνημονίων και της αλλαγής σελίδας της χώρας, δίχως ωστόσο να έχουν διασφαλίσει ότι υπάρχει το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον για να γίνει πράξη αυτός ο σχεδιασμός.

Είναι λοιπόν απολύτως φυσιολογικό να εκδηλώνονται συνεχείς κόντρες μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια δεν βγαίνει. Από την άλλη μεριά, η κορύφωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά προκαλεί επιπρόσθετους τριγμούς στην εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κλιμακώνει τη ρητορική του, ποντάροντας την πολιτική του επιβίωση στον πατριωτισμό, ενώ οι συνάδελφοί τους των ΑΝΕΛ εκτιμούν ότι ο αρχηγός τους ουδέποτε έτυχε της στήριξης που έπρεπε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κρατά στην εξουσία από το 2015.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επιλογή των πρόωρων εκλογών κάθε άλλο παρά σαν κίνηση απελπισίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς όσο παραμένει στην εξουσία το παρών κυβερνητικό σχήμα, τόσο τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την πολιτική διάσωση των στελεχών του, μετά από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου