Επιστροφή με απουσίες

επιστροφή-με-απουσίες-215507

Της Ελένης Χάνου

Στις σχολικές αίθουσες επιστρέφουν από αύριο Δευτέρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περίπου 25.000 μαθητές στη Μαγνησία και εκπαιδευτικοί. Η επιστροφή στις τάξεις γίνεται σε μία κρίσιμη υγειονομική καμπή, με τη μετάλλαξη Ομικρον να θερίζει και σχεδόν κάθε οικογένεια να έχει στους κόλπους της ένα κρούσμα.

Μεγάλη ήταν η συζήτηση που προηγήθηκε της τελικής απόφασης για άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών. Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις για καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων, προκειμένου να εκδηλωθούν τα κρούσματα της εορταστικής περιόδου πρώτα και μετά να γίνει η επιστροφή στο σχολείο ή ακόμη και επιστροφής μέσω τηλεκπαίδευσης τουλάχιστον για τις δύο πρώτες εβδομάδες.

Το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, έκρινε ασφαλέστερη την επιστροφή με φυσική παρουσία και μάλιστα διά στόματος υπουργού υποστηρίχθηκε ότι καμία οικογένεια δεν θα υπέβαλε τα παιδιά, σε περίπτωση που δεν άνοιγαν τα σχολεία, σε τριπλό self test προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα κορονοϊού.

Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν είναι αντίθετη με το άνοιγμα των σχολείων. Ισα – ίσα το σύνολο των εκπαιδευτικών, μετά και την περσινή εμπειρία, υπογραμμίζει ότι η διά ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη.

Ο προβληματισμός που κυριαρχεί στην εκπαιδευτική οικογένεια και συμπίπτει με τον αντίστοιχο των γονέων, ιδίως εκείνων που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό, αφορά στα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο.

Για την πρώτη εβδομάδα όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τριπλό self test. Γιατί όχι rapid, για να υπάρχει ασφαλέστερη εικόνα, διερωτώνται οι εκπαιδευτικοί.

Θα ισχύει η χρήση μάσκας. Ομως δεν υπάρχουν συστάσεις για μάσκα αυξημένης προστασίας, όπως ισχύει για οπουδήποτε αλλού.

Σε ισχύ είναι επίσης το υγειονομικό πρωτόκολλο 50%+1. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να νοσήσουν οι μισοί μαθητές ενός τμήματος πριν αυτό αναστείλει τη λειτουργία του. Είναι κάτι που από την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αλλάξει.

Επίσης, η επιστροφή θα γίνει στις ίδιες αίθουσες, με τους μαθητές τον έναν δίπλα στον άλλο στα θρανία, στα διαλείμματα, στη γυμναστική, στο κολατσιό, στην προσέλευση και την αποχώρηση από το σχολείο.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί πιο αυστηρά μέτρα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιστροφή θα γίνει με απουσίες. Δεν μιλάμε μόνο για απουσίες λόγω νόσησης. Γονείς έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάστημα και μέχρι να περάσει η… μπόρα, γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν την υγεία των παιδιών τους, τη δική τους και των παππούδων, για όσους ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου