Πανεργατικός ξεσηκωμός στο Βόλο

πανεργατικός-ξεσηκωμός-στο-βόλο-20771

Τον κομβικό ρόλο της αυριανής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία όπου διακυβεύεται το μέλλον της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καταργήθηκαν 42 κλαδικές συμβάσεις, ανέδειξε η διοίκηση του ΕΚΒ χθες στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους αντιπροσώπους του ΕΚΒ για να ζητήσει την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή απεργία.

ΕΚΒ και Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ αύριο Τετάρτη στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας.

Το ΠΑΜΕ, διαχωρίζοντας τη θέση του για μία ακόμη φορά, θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Πλατεία Πανεπιστημίου, ενώ μία τρίτη συγκέντρωση προγραμματίζουν αριστερές συλλογικότητες στην Πλ. Ελευθερίας αύριο στις 10 το πρωί.

Στην αυριανή απεργία μετά από απόφασή τους θα δώσουν μαζικό παρών τόσο οι έμποροι, όσο και οι επαγγελματοβιοτέχνες της Μαγνησίας, μετά από σχετικές αποφάσεις που έχουν λάβει ο ΕΣΒΝ και η ΟΕΒΕΜ. Στάση εργασίας εξάλλου θα πραγματοποιήσει από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 μ.μ. το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, μιλώντας στους αντιπροσώπους και τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και ότι θα πρέπει πλέον και οι εργαζόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δίνοντας το παρών μαζικά. Όπως μάλιστα σημείωσε το ΕΚΒ έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των σωματείων αλλά και από τους αντιπροσώπους να καταθέσουν προτάσεις πως η κάθε κινητοποίηση θα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και «παρεμβατική» στην κοινωνία, ξεκινώντας φυσικά πρώτα από τους ίδιους τους εργαζόμενους που πρέπει να είναι πιο αποφασιστικοί ως προς την αναγκαιότητα να βγουν στους δρόμους και να αντισταθούν σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

Ενότητα και αποφασιστικότητα από τους εργαζόμενους ζήτησε ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο για τους εργαζόμενους και καλώντας τα σωματεία να είναι συσπειρωμένα στο ΕΚΒ προκειμένου οι μορφές δράσης που θα επιλεγούν να έχουν αποτέλεσμα.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ως προς την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται ήταν εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Μιχ. Τριανταφυλλίδης που επέκρινε την πλειοψηφία του ΕΚΒ ότι δεν προετοιμάζει όπως θα έπρεπε τις απεργίες και αναφέρθηκε στις εξορμήσεις του ΠΑΜΕ αλλά και στο διεκδικητικό πλαίσιο που έχει θέσει όσον αφορά την Εθνική Σύμβαση εργασίας και τον κατώτατο μισθό. Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμη την αυριανή απεργία και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Πλ. Πανεπιστημίου.

«Η δουλειά γίνεται μέσα στα εργοστάσια, στις γενικές συνελεύσεις και μιλώντας με τους εργαζόμενους και όχι μοιράζοντας χαρτιά με ανακοινώσεις στην πύλη» σημείωσε από την πλευρά του «καρφώνοντας» το ΠΑΜΕ ο Θοδωρής Πανόπουλος από την Εργατική Αυτονομία, που επίσης σημείωσε με νόημα ότι τα δύσκολα έπονται και ότι χρέος του σ.κ. είναι εκτός από την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της αυριανής απεργίας να καθορίσει μία στρατηγική που θα αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά αλλά και νικηφόρα τις προκλήσεις που είναι μπροστά και έχουν να κάνουν με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που συνεχώς κατεδαφίζονται.

Η συνέλευση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ με τοποθετήσεις εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων και μελών του Δ.Σ. του ΕΚΒ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος

και η ΟΕΒΕΜ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου στο μεταξύ εκφράζει τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα όλων των κοινωνικών τάξεων, κτηνοτρόφων, αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων ενόψει της απεργίας που έχει προκηρυχθεί για αύριο Τετάρτη στις 20 Φεβρουαρίου 2013.

Το Δ.Σ. του ΕΣΒ αποφάσισε για την παρουσία και συμμετοχή μελών της Διοίκησης στις κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν, καθώς επίσης την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας του εμπορικού κόσμου. Παράλληλα καλεί τους εμπόρους στη διαμαρτυρία με τη συμμετοχή τους στην πορεία, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο σε μια περίοδο που στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία βρίσκεται υπό τη μέγγενη μιας πρωτοφανούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα λιτότητας, όλες οι κοινωνικές ομάδες να επιδεικνύουν αλληλεγγύη μεταξύ τους».

Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Μαγνησίας εξάλλου πραγματοποίησαν σύσκεψη την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 στα γραφεία τους με παρουσία όλων των πρωτοβάθμιων Σωματείων και του Εμπορικού Συλλόγου. Η απόφαση της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων ήταν να υπάρξει δυναμική και μαζική συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση στην πλατεία Ελευθερίας στις 10:00 π.μ. Για αυτό το λόγο και καλεί όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία αλλά και όλους τους Μικρομεσαίους συναδέλφους να αγωνιστούν προκειμένου να αποτρέψουν τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου