Δεν έχουν στερέψει μόνο τα ταμεία τους, οι φωνές τους στέρεψαν

δεν-έχουν-στερέψει-μόνο-τα-ταμεία-τους-18816

Τους είναι αδιανόητο να κατανοήσουν πώς μέσα από την αύξηση φόρων θεωρούν οι «οικονομικοί εγκέφαλοι» ότι θα προκύψουν μεγαλύτερες εισπράξεις για τα δημόσια ταμεία.

Δεν είναι μόνο ότι έχουν στερέψει τα ταμεία τους και η φοροδοτική τους ικανότητα. Δεν είναι ότι έχουν εξαντληθεί οι όποιες αποταμιεύσεις τους, οι οποίες δόθηκαν για να καλύπτουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους -όσο μπόρεσαν να φρενάρουν με αυτό τον τρόπο τη συσσώρευση οφειλών προς δημόσιο και τρίτους. Είναι ότι έχουν εξαντληθεί τα λόγια τους και οι φωνές τους. Οτι έχουν κουραστεί να μιλούν, χωρίς να τους ακούνε. Οτι θεωρούν πλέον πως δεν έχει τέλος η κατηφορική πορεία της επιχειρηματικότητας, εφόσον συνεχιστεί να κινείται στο ίδιο πλαίσιο, δηλαδή της μόνιμης αύξησης φόρων. Τακτική που σκοτώνει τελικά όσους έχουν κατορθώσει να σταθούν όρθιοι με νύχια και με δόντια.

Οι φωνές της αγοράς συνεχίζουν, με όση δύναμη τους απομένει, να μιλούν για ολική καταστροφή. Τους είναι αδιανόητο να κατανοήσουν πώς μέσα από την αύξηση φόρων θεωρούν οι «οικονομικοί εγκέφαλοι» ότι θα προκύψουν μεγαλύτερες εισπράξεις για τα δημόσια ταμεία.

Ορισμένοι τολμούν και το λένε ξεκάθαρα. Το μαύρο χρήμα βρίσκεται ενόψει. Και θα λάβει, όπως λένε, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το φαινόμενο των αγορών χωρίς αποδείξεις.

Κατάσταση που δεν ευνοεί κανέναν. Ούτε τις επιχειρήσεις, οι οποίες ζουν με το μόνιμο εφιάλτη των υψηλών προστίμων και φυσικά ούτε το κράτος που θα βλέπει τα έσοδά του μειωμένα. Οι επιχειρηματίες διερωτώνται για τους λόγους, που δεν μπορεί να πρυτανεύσει η λογική.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν να κουβαλάνε το δικό τους «σταυρό». Περιμένουν την ανάσταση, η οποία κάθε τόσο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, απομακρύνεται. Τα δικά τους «πάθη» συνεχίζονται δίχως τέλος. Και όσο αποφάσεις – κόντρα στους κανόνες της αγοράς και αντίθετα με τα επιθυμητά αποτελέσματα συνεχίζουν να λαμβάνονται αιφνιδιάζοντάς τους, τόσο απομακρύνεται για τους ίδιους η ελπίδα ότι φτάνει ο καιρός ή ότι σύντομα έστω θα φτάσει η ώρα που θα μπορέσουν να πάρουν ανάσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου