Γιώργος Λαμπράκης: Αγώνας επιβίωσης

γιώργος-λαμπράκης-αγώνας-επιβίωσης-149464

Ο κύβος ερρίφθη για τους αγρότες της Μαγνησίας που μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να δημιουργούνται τα πρώτα μπλόκα κατά μήκος της εθνικής οδού. Στις τάξεις τους επικρατεί αγανάκτηση και οργή για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ από το βαθμό συμμετοχής και την αγωνιστική διάθεση των ίδιων των αγροτών θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού του εθνικού οδικού δικτύου. Αυτός ο κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου χαρακτηρίζεται από κάποια στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά καταγράφονται και δημιουργούν νέα δεδομένα τόσο για το αγροτικό κίνημα, όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν ελάχιστες φορές είχε ταχθεί στο πλευρό των αγροτών. Είτε λόγω της ταλαιπωρίας από τον αποκλεισμό των δρόμων, είτε επειδή τα αιτήματα των παλιότερων κινητοποιήσεων επικεντρώνονταν στη διατήρηση κεκτημένων ή στη διεκδίκηση προνομίων, οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις στρέφονταν κατά των αγροτών ασκώντας επιπρόσθετη πίεση προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις.

Φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς από τη μια μεριά ο αγώνας των αγροτών λαμβάνει χαρακτηριστικά μάχης επιβίωσης και από την άλλη οι αιτίες που ξεσηκώνουν τον αγροτικό κόσμο είναι κοινές για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας. Οι αλλαγές στη φορολόγηση που γονατίζουν τον κλάδο και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θεωρείται ότι θα δώσει τη χαριστική βολή σε μια μεγάλη μερίδα επαγγελματικών τάξεων, αποτελούν ζητήματα που «καίνε» και προκαλούν ήδη σειρά αντιδράσεων, οι οποίες θα αρχίσουν να μορφοποιούνται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αυτό το χρονικό διάστημα θα δημιουργηθούν τα πρώτα αγροτικά μπλόκα κατά μήκος της εθνικής οδού, με τους αγρότες στον Αλμυρό και την ευρύτερη περιοχή Βελεστίνου να πρωτοστατούν. Μαζί τους θα είναι σίγουρα οι συνάδελφοί τους από το Πήλιο, όπου επίσης η φορολόγηση και το ασφαλιστικό αναμένεται να επιφέρουν καίρια χτυπήματα στην αγροτική οικονομία.

Απώτερος στόχος των αγροτοσυνδικαλιστών της περιοχής είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μπλόκου στον κόμβο των Μικροθηβών που βρίσκεται πάνω στην ΠΑΘΕ και αποτελεί στρατηγικό σημείο. Ο αποκλεισμός του τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησε αρκετά σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των αυτοκίνητων καθώς η τροχαία αναγκάστηκε να εκτρέψει την κυκλοφορία μέσα από πόλεις και χωριά, έτσι ώστε οι οδηγοί, κυρίως των βαρέων οχημάτων, να μην έρθουν αντιμέτωποι με τους αγρότες. Με τα σημερινά δεδομένα αυτός ο στόχος δεν είναι απίθανο να υλοποιηθεί καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφορικά στο βαθμό συμμετοχής στις σχεδιαζόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Αυτό πρέπει όμως να επιβεβαιωθεί όταν έρθει η ώρα της εξόδου των αγροτικών μηχανημάτων στους δρόμους. Εκεί θα μετρηθούν οι δυνάμεις των αγροτών, οι οποίοι εκτός από αγωνιστική διάθεση θα πρέπει να διαθέτουν αντοχές για τις καιρικές συνθήκες και δύναμη για το ενδεχόμενο δίωξης τους από τις δυνάμεις καταστολής. Πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε έναν νέο νόμο για την παρακώλυση των συγκοινωνιών, που προβλέπει ακόμη πιο αυστηρές ποινές για τους παρανομούντες. Ολες αυτές είναι παράμετροι που πρέπει να εκτμηθούν από τους αγρότες. Βεβαίως από τη στιγμή που οι ίδιοι θεωρούν ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό θα τους αφανίσουν, αν ψηφιστούν και εφαρμοστούν χωρίς διορθωτικές κινήσεις, το τελευταίο που θα πρέπει να τους ανησυχεί από την επόμενη εβδομάδα που θα βγουν στους δρόμους είναι το κρύο και τα αγροτοδικεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου