Γιώργος Λαμπράκης: Το «τέρας» των ανατιμήσεων και τα κυβερνητικά ημίμετρα

γιώργος-λαμπράκης-το-τέρας-των-ανατ-146817

Το «τέρας» των ανατιμήσεων και τα κυβερνητικά ημίμετρα

Το κύμα ακρίβειας επελαύνει ανεξέλεγκτο στη χώρα και η κυβέρνηση παρακολουθεί ανήμπορη τις εξελίξεις. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον φετινό Ιανουάριο διέψευσαν ακόμη και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις και παράλληλα επιβεβαίωσαν όσους χαρακτήριζαν από την πρώτη στιγμή «σταγόνα στον ωκεανό» τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

Το ράλι των ανατιμήσεων στα καύσιμα παρασύρει τις τιμές βασικών αγαθών, επιφέροντας καίριο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών. Βασικά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα φρούτα, αυξήθηκαν έως και 17,5%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή στις πατάτες αυξήθηκε σε ποσοστό 47% και στα μακαρόνια έως και 23%, σύμφωνα με στοιχεία του e-katanalotis.

Αν αναλογιστούμε ότι τα είδη διατροφής φτάνουν στο 36% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών, με βάση στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίζουν το κύμα των ανατιμήσεων από ακόμη πιο μειονεκτική θέση.

Για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους η ακρίβεια στην αγορά μετατρέπεται σε πραγματικό βραχνά και οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα και τα τρόφιμα γίνονται κάτι παραπάνω από δυσβάσταχτες, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα που το κόστος θέρμανσης συνεχίζει να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ τον περασμένο μήνα το ποσοστό των καταναλωτών, που δήλωνε ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 65%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος ενέργειας, θέρμανσης και διατροφής, που προκαλούν ασφυξία στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δείχνουν ότι θα παραμείνουν και τους επόμενους μήνες. Κατά συνέπεια, τα δεδομένα για τα νοικοκυριά θα επιδεινωθούν περαιτέρω. Τα οικογενειακά εισοδήματα θα συνεχίσουν να πιέζονται υπό το βάρος των αυξήσεων και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις δυνατότητες κάλυψης ακόμη και των βασικών τους αναγκών.

Απέναντι στο αδιέξοδο η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ακόμη και η αύξηση του κατώτατου μισθού πάει για τον ερχόμενο Μάιο, όταν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κύμα των ανατιμήσεων θα έχει γιγαντωθεί και τα «ψίχουλα» των αυξήσεων, που θα δουν στις μηνιαίες αποδοχές τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των ανατιμήσεων.

Το ράλι των τιμών στην ενέργεια όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Για τους πολίτες σημαίνει ότι θα πρέπει να παλεύουν ενάντια σε πρωτόγνωρες καταστάσεις με μοναδικά όπλα τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης, η οποία είτε δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, είτε δεν έχει τη βούληση να το αντιμετωπίσει. Σημειώνεται ότι με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου, το εισόδημα των εργαζομένων, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, έχει αυξηθεί κατά 52 λεπτά του ευρώ την ημέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου