Γιώργος Λαμπράκης: Σε κομβικό σημείο ο αγώνας των αγροτών

γιώργος-λαμπράκης-σε-κομβικό-σημείο-ο-144615

Ο φετινός κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων εισέρχεται σε κρίσιμη καμπή. Εχοντας συμπληρώσει πάνω από 10 ημέρες στους δρόμους, οι αγρότες καλούνται να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους, με γνώμονα την προσπάθεια δικαίωσης του αγώνα τους και με πρωταρχική επιδίωξη την ικανοποίηση του βασικότερου αιτήματος, τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι πρώτες αναγνωριστικές μέρες της εξόδου των τρακτέρ στους δρόμους πέρασαν. Οι αγρότες και η πολιτεία έδειξαν τις προθέσεις τους, με την πλευρά των αγροτών να μην επιθυμεί, προς το παρόν, να προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις και την πολιτεία, μέσω των αστυνομικών δυνάμεων, να δείχνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει αποκλεισμούς δρόμων, παρά μόνο συμβολικές μορφές διαμαρτυρίας, όπως το ολιγόωρο κλείσιμο τμημάτων του οδικού δικτύου με δευτερεύουσα σημασία.

Είναι προφανές ότι οι αγρότες δεν επιθυμούν να συγκρουστούν ούτε με την πολιτεία, ούτε με την κοινωνία. Τα διδάγματα του παρελθόντος για την εξέλιξη και την κατάληξη ανάλογων μορφών αγώνα, κάθε φορά που σημειωνόταν ρήξη είτε με τη μια, είτε με την άλλη πλευρά, δεν αφήνουν περιθώρια για επανάληψη των ίδιων λανθασμένων χειρισμών.

Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν φέτος οι αγρότες, είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικά. Οταν δεν μπορείς να καλλιεργείς το χωράφι σου ή να εκτρέφεις τα ζώα σου, επειδή το κόστος στα αγροτικά εφόδια, το ρεύμα και το πετρέλαιο έχει εκτιναχθεί στα ύψη, όταν τα καιρικά φαινόμενα επιφέρουν στην αγροτική παραγωγή το ένα καταστροφικό χτύπημα μετά το άλλο και όταν το παραγόμενο προϊόν, στην ουσία, ξεπουλιέται στους μεσάζοντες και στα καρτέλ, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα.

Ειδικά, αν απέναντί τους οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έχουν μια κυβέρνηση, η οποία ούτε αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδά τους, ούτε έχει τη βούληση να δώσει λύσεις. Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν προκειμένου να αμβλυνθούν, υποτίθεται, τα προβλήματα των αγροτών, δικαίως χαρακτηρίστηκαν ανεπαρκή. Σαν να θέλει η κυβέρνηση να βγει από την υποχρέωση. Σαν να υποτιμά τη νοημοσύνη του αγροτικού κόσμου. Σαν να επιχειρεί απροκάλυπτα να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα, μέσω και του μηχανισμού που έχει αναπτύξει στην πλειονότητα των ΜΜΕ. Για αυτό, άλλωστε, στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων είτε δεν προβάλλεται καν, είτε στριμώχνεται στην «ουρά» των δελτίων ειδήσεων, μόνο όταν πραγματοποιείται συμβολικός αποκλεισμός του οδικού δικτύου. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση κρέμασε την ταμπέλα των «επαγγελματιών διαδηλωτών» στους αγρότες, προκειμένου να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι τα δεδομένα για τους αγρότες, που βρίσκονται στους δρόμους, δεν είναι ευνοϊκά. Οι αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα 24ωρα, θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του αγώνα, καθώς αν δεν αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να βαρεθούν. Αν πάλι αποφασίσουν να κλείσουν δρόμους, θα έχουν απέναντί τους τόσο την αστυνομία, που είναι έτοιμη να εφαρμόσει τον νόμο, όσο και την κοινωνία, που ταλαιπωρείται από τη μάστιγα της πανδημίας και τη λαίλαπα της ακρίβειας και κάθε άλλο παρά διατιθέμενη είναι να υποστεί τις συνέπειες από ενδεχόμενο μπλακ άουτ στους δρόμους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου