Ελένη Χάνου: Μετά τους αρνητές των εμβολίων, οι αρνητές της απογραφής

ελένη-χάνου-μετά-τους-αρνητές-των-εμβο-139971

Σε εξέλιξη βρίσκεται έως και αύριο Δευτέρα η διαδικασία της απογραφής κατά την τρίτη και τελευταία φάση της. Για πρώτη φορά στα χρονικά, η απογραφή διαρκεί σχεδόν τέσσερις μήνες, από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε.

Παρ’ όλη όμως τη μεγάλη χρονική διάρκειά της, εκτιμάται ότι δεν θα απογραφτεί το σύνολο του πληθυσμού και ότι το ποσοστό «διαφυγής» θα είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2011.

Εκτιμάται δε ότι στο ποσοστό «διαφυγής» συμβάλλουν καθοριστικά πολίτες που αρνούνται να απογραφούν. Αρνητές της απογραφής, που δεν θέλουν να «αποκαλύψουν» προσωπικά στοιχεία των ιδίων και των νοικοκυριών τους.

Φαίνεται ότι είναι της… μόδας οι αρνητές. Εν μέσω πανδημίας, έχουμε τους αρνητές των μέτρων ή των εμβολίων που επικαλούνται απίστευτα σενάρια ή άλλους που δηλώνουν ανησυχία ως προς την ασφάλεια των εμβολίων.

Εν μέσω απογραφής, εμφανίστηκε μία νέα ομάδα… αρνητών, που δεν θέλουν να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ τους, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζουν πού θα καταλήξουν προσωπικά στοιχεία τους.

«Τα στοιχεία της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 καταχωρούνται σε ειδική ασφαλή βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει όλες τις συλλεγόμενες μεταβλητές. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες της βάσης λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία απαραίτητα και αναγκαία, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να τηρείται το απόρρητο των αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3832/2010, και τα αρχεία της βάσης να είναι απροσπέλαστα από οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων ώστε τα παρασχεθέντα δεδομένα να προστατεύονται από κάθε ανεξουσιοδότητη ή μη νόμιμη επεξεργασία», επισημαίνεται από την Ελληνική Στατική Αρχή.

Μολονότι η απογραφή συνδέεται ευθέως με την καθημερινότητα, καθώς αποτελεί εργαλείο για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του Κράτους, ορισμένοι επιμένουν να μην απογράφονται.

Το ερώτημα βεβαίως που θέτει ο καθηγητής δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρωνας Κοτζαμάνης, απογυμνώνει τους αρνητές της απογραφής από το επιχείρημά τους: «Φοβούνται δηλαδή τυχόν διαρροή προσωπικών στοιχείων από μία ανεξάρτητη αρχή του δημοσίου, αλλά δίνουν απλόχερα τα ίδια προσωπικά στοιχεία σε τράπεζες, εταιρείες τηλεφωνίας;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου