Γιώργος Λαμπράκης: Κίνδυνος γενικής κατάρρευσης του λιανεμπορίου

γιώργος-λαμπράκης-κίνδυνος-γενικής-κ-122286

Μπορεί από προχθές Δευτέρα να επανήλθε το ωράριο λειτουργίας στην εμπορική αγορά στα προ πανδημίας ισχύοντα, ωστόσο η απόσταση, που χωρίζει το λιανεμπόριο από την επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα, είναι τεράστια. Από προχθές τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν στις 08:30 το πρωί και όχι στις 10.00. Η κίνηση παραμένει ανύπαρκτη, όπως άλλωστε ήταν και πριν την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας στην αγορά.

Η κατάσταση, που βιώνουν τους τελευταίους μήνες οι έμποροι και στον Βόλο, δεν έχει προηγούμενο. Ακόμη και κατά την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης η εικόνα στην αγορά δεν ήταν τόσο απογοητευτική. Ούτε καν η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, που παραδοσιακά λειτουργεί σαν τονωτική ένεση για το λιανεμπόριο, δεν κατέστη δυνατό να ζεστάνει τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις τα εννέα στα δέκα καταστήματα κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους, γεγονός που δεν είχε καταγραφεί ούτε στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης με τα μνημόνια και τις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Το λιανεμπόριο νοσεί και αν δεν ληφθούν μέτρα για την ενίσχυσή του τα μαζικά λουκέτα δεν θα αργήσουν. Η κατάσταση είναι πραγματικά οριακή για την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, που έχει παγιδευτεί στη δίνη των ανατιμήσεων του κόστους ενέργειας και των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημική κρίση. Από τη μια τα μέτρα κατά του κορονοϊού, που «πάγωσαν» την κίνηση στην αγορά, από την άλλη το κύμα ακρίβειας, που προκάλεσε το ράλι των τιμών στα καύσιμα, προκαλούν συνθήκες τέλειας οικονομικής καταιγίδας στο λιανεμπόριο. Επιπρόσθετα, οι εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθαν για να κάνουν ακόμη χειρότερες τις συνθήκες στην αγορά, στην οποία παρατηρούνται νεκρά χρονικά διαστήματα από πλευράς κίνησης.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να κατεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα. Οι ιδιοκτήτες τους πλήττονται από την έκρηξη των τιμών ενέργειας και ως ιδιώτες καταναλωτές και ως επαγγελματίες. Από τη μια, δηλαδή, καλούνται να ανταποκρίνονται στις εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τόσο στα σπίτια, όσο και στις επιχειρήσεις τους και από την άλλη προσπαθούν να κρατούν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, τη στιγμή που η αγορά έχει νεκρώσει, επειδή οι καταναλωτές αδυνατούν να αντεπεξέρχονται στο κύμα ακρίβειας και επιλέγουν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες και όχι να αγοράζουν είδη ένδυσης και υπόδησης, για παράδειγμα. Οσο περνά ο καιρός και δεν εξομαλύνεται η κατάσταση στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, τόσο θα μειώνονται οι αντοχές των ανθρώπων της αγοράς και θα αυξάνεται ο κίνδυνος γενικής κατάρρευσης του λιανεμπορίου. Τα μέτρα στήριξης, που έχουν ανάγκη, έπρεπε να είχαν ληφθεί χθες από την πολιτεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου