Χρώμα παράδοσης στα νησιά

χρώμα-παράδοσης-στα-νησιά-1216

Κεφάτες διοργανώσεις σε Σκόπελο, Αλόννησο και Σκιάθο

 Ηθη κι έθιμα πολλών ετών, αλλά κι έντονα παραδοσιακό χρώμα συνθέτουν τις κεφάτες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σήμερα, Κυριακή της Αποκριάς, στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Οι «Καλές» θα σεργιανήσουν και φέτος στα σοκάκια της Σκοπέλου, με την φροντίδα της ΔΗΚΕΣ και του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Σκοπέλου.

Το παμπάλαιο τοπικό έθιμο αναβιώνει κατά κανόνα την Κυριακή της Τυρινής, εν αντιθέσει προς την επίσης πατροπαράδοτη τράτα, που έκανε την εμφάνισή της την προηγούμενη Κυριακή.

Το κεφάτο αντάμωμα έχει οριστεί στις 3.30 μμ στο Γυμναστήριο της Σκοπέλου και οι καρναβαλιστές, ντυμένοι με τις καλές παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, θα σεργιανίσουν στις γειτονιές του νησιού, για να καταλήξουν στην παραλία και συγκεκριμένα στον χώρο του Δημοτικού Καφενείου, όπου θα κορυφωθεί το γλέντι. Στους παριστάμενους θα προσφερθούν κρασί, αναψυκτικά και τσίπουρο.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, ταυτόχρονα, στο Ελιος αλλά και την Γλώσσα, με την συμμετοχή ντόπιων αλλά και επισκεπτών. Στο καρναβάλι της Γλώσσας  που διοργανώνεται από τον αντίστοιχο Πολιτιστικό Σύλλογο, με την αρωγή του Δήμου, συμμετέχει όλο το χωριό, περιφέροντας,  τα αυτοσχέδια άρματα στις γειτονιές του χωριού.

Τελικός προορισμός είναι η πλατεία της Γλώσσας, όπου στήνεται γλέντι με τραγούδι, χορό, νόστιμα εδέσματα και άφθονο κρασί, έως αργά το βράδυ. Στο Έλιος, αντίστοιχα, πραγματοποιείται ομοίως, η καθιερωμένη εκδήλωση, με μηχανοκίνητα άρματα, σατιρικά θέματα και πολλούς καρναβαλιστές, οι οποίοι επισκέπτονται διάφορες περιοχές του νησιού, ανάλογα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Στις εκδηλώσεις πρωτοστατεί ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του Έλιος, με την συνεργασία του Δήμου, ενώ οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν σουβλάκια και κρασί στο μεγάλο γλέντι που πραγματοποιείται στην πλατεία του Νέου Κλίματος.

Σε ανάλογους ρυθμούς κινείται και η Αλόννησος, όπου σήμερα, Κυριακή της Αποκριάς, θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο καρναβάλι, που περιλαμβάνει καρναβαλιστές και άρματα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το εναρκτήριο λάκτισμα του κεφιού θα δοθεί έξω από τον χώρο του Δημαρχείου Αλοννήσου και θα ακολουθήσει παρέλαση αρμάτων, αλλά και πεζοπόρων καρναβαλιστών, οι οποίοι θα κατευθυνθούν διαδοχικά στην παραλία, στον οικισμό της Βότσης, για να επιστρέψουν στην συνέχεια στο σημείο εκκίνησης, με κέφι, γλέντι, χορό, ποτά και άλλα εδέσματα. Το κέφι απογειώνεται με το κάψιμο του καρνάβαλου.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου διοργανώνουν, τέλος, αποκριάτικο πάρτι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου, δίνοντας κεφάτο χρώμα στο νησί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου