Ελένη Χάνου: Αποκριά με το κέφι στο ναδίρ

ελένη-χάνου-αποκριά-με-το-κέφι-στο-ναδί-115563

Η Αποκριά λένε ότι είναι η γιορτή της χαράς, του κεφιού, του ξεφαντώματος. Μια γιορτή, που δίνει την ευκαιρία σε όλους να ξεφύγουν προσωρινά από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, να διασκεδάσουν.

Πόσο μάλλον όταν αυτή η γιορτή έρχεται μετά από δύο χρόνια πανδημίας του κορονοϊού, που επηρέασαν κάθε σπιτικό, είτε σε επίπεδο υγείας, που είναι και το σημαντικότερο, είτε σε αντίστοιχο οικονομίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής.

Κι όμως, αυτή η Αποκριά βρίσκει τον κόσμο με το κέφι στο ναδίρ… Δεν είναι μόνο ο φόβος, που εξακολουθεί να υπάρχει για τον κορονοϊό, δεν είναι μόνο η οικονομική και ενεργειακή κρίση, που βιώνουμε και οδηγεί στη φτωχοποίηση ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, που αδυνατούν να καλύπτουν βασικές καθημερινές ανάγκες.

Ο πόλεμος, που μαίνεται στην Ουκρανία για πάνω από μία εβδομάδα πλέον, έχει «τσακίσει» την ψυχολογία όλων, μικρότερων και μεγαλύτερων.

Πώς μπορεί κάποιος να διασκεδάσει, όταν καθημερινά παρακολουθεί στην τηλεόραση την αιματοχυσία στην Ουκρανία; Οταν βλέπει πόλεις να βομβαρδίζονται, αμάχους να σκοτώνονται, μικρά παιδιά να ζουν στα καταφύγια, τον ξεριζωμό ανθρώπων από τον τόπο τους, τις ορδές προσφύγων, που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις, που όλοι φοβούνται σε επίπεδο οικονομίας, ενέργειας, ακόμη και στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων. Είναι κυρίως το προσφυγικό δράμα, που εξελίσσεται. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα, που έχει γνωρίσει η Ευρώπη τον 21ο αιώνα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Κάθε ένας βάζει τον εαυτό του στη θέση των Ουκρανών, που μέχρι πριν από δέκα ημέρες περίπου είχαν τη ζωή τους, το σπίτι τους, την εργασία τους και πλέον παλεύουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου. Ενός πολέμου τόσο μακριά και ταυτόχρονα τόσο κοντά μας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου