Μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά

Τελευταία ενημέρωση: 2021-11-27, 09:32:57
Μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά

Ούτε μία ώρα μάθημα δεν έχουν κάνει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς πέντε μαθητές στη Μαγνησία. Γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αντιδρώντας στην εφαρμογή των υποχρεωτικών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους.

Εδώ και δυόμισι ολόκληρους μήνες από τότε που ξεκίνησαν τα μαθήματα στο σχολείο, πέντε μαθητές από τη Μαγνησία παραμένουν στα σπίτια τους. Δεν έχουν δει τους συμμαθητές τους, δεν έχουν μπει στις αίθουσες διδασκαλίας, δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μάθημα, με ευθύνη των γονιών τους, που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Οι γονείς αντιδρούν στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας προστασίας, αλλά και στα τεστ που θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά τους και προτιμούν να τα κρατούν σπίτι.

Πρόκειται για τρεις μαθητές στον Δήμο Βόλου και επιπλέον δύο στην περιφέρεια της Μαγνησίας, οι περιπτώσεις των οποίων έχουν απασχολήσει τόσο τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων στα οποία φοιτούν όσο και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που είναι ενήμερη.

Και πέρυσι υπήρχαν γονείς που αντιδρούσαν στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, σταδιακά όμως πείστηκαν και τα παιδιά τους συνέχισαν κανονικά το σχολείο. Φέτος, γονείς πέντε παιδιών, δεν έχουν υποχωρήσει από τις αρχικές τους θέσεις.

Τόσο από τους δασκάλους όσο και από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι γονείς έχουν ενημερωθεί εγγράφως, τηλεφωνικώς αλλά και μέσω e-mail για τις απουσίες των παιδιών τους και τον κίνδυνο να χάσουν το σχολικό έτος. Μάλιστα έχουν γίνει και προσπάθειες να πειστούν για την ανάγκη τήρησης των μέτρων.

Πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης

Ομως τα παιδιά συνεχίζουν να χάνουν μαθήματα. Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περιπτώσεις απουσίας των μαθητών για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σχολείο, ενημερώνονται τόσο οι κοινωνικές υπηρεσίες σε πρώτο στάδιο και στη συνέχεια ο εισαγγελέας.

Μέχρι στιγμής όμως καμία τέτοια διαδικασία δεν έχει κινηθεί. Αντιθέτως, προωθείται η τιμωρία των γονέων που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ως πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας με νομοθετική ρύθμιση επαναφέρουν την ποινική κύρωση για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους (εν προκειμένω με πρόσχημα την πανδημία) στο σχολείο, η οποία καταργήθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 ως πταίσμα.

Το κύμα των αρνητών που επιλέγουν να μην αφήνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν την μαθησιακή τους πορεία, παρ’ ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο, έφερε στη δημοσιότητα νομικό γρίφο.

Από τη μια να υπάρχει μια υποχρέωση των γονέων, αλλά από την άλλη να μην υπάρχει καμία κύρωση σε περίπτωση παραβίαση αυτής της υποχρέωσης εκ μέρους των γονέων.

Συγκεκριμένα:

- Στο νόμο 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-9-19850 για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α, στην παράγραφο 3 αναφέρεται: η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

- Στο άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα, όπως ίσχυε από το 2001 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 αναφερόταν πως «...όποιος με πρόθεση παραβαίνει επιτακτική ή απαγορευτική διάταξη διοικητικών νόμων τιμωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον πενήντα εννέα (59) ευρώ, αν η ειδική διάταξη αναφέρεται στο άρθρο αυτό ως προς την ποινική κύρωση της παράβασης».

Υπήρχε δηλαδή, υπό τη μορφή πταίσματος, ποινική κύρωση προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το 2019 όμως τα πταίσματα καταργήθηκαν συνεπώς, τέτοια διάταξη δεν υφίσταται. Έτσι υπήρχε η αναντιστοιχία σε μια νομική απαγόρευση να μην υπάρχει ποινικό αντίκρισμα.

Το φαινόμενο όμως της άρνησης γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, παρότι δεν έχει μεγάλες διαστάσεις (είναι μεμονωμένα περιστατικά) οδήγησε τα υπουργεία στην απόφαση της θέσπισης της διάταξης.

22 νέα κρούσματα σε σχολεία

Χθες καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία στη Μαγνησία. Τα 11 αφορούν σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και ισάριθμα σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, που επηρεάζουν 11 τμήματα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
6
=