Παρουσιάζεται το βιβλίο της Γιώτας Κούγιαλη «Aπόψε τι βλέπεις γύρω σου;»

Τελευταία ενημέρωση: 2021-07-12, 13:54:38
Παρουσιάζεται το βιβλίο της Γιώτας Κούγιαλη «Aπόψε τι βλέπεις γύρω σου;»

 

Tο μυθιστόρημα της Γιώτας Κούγιαλη «Aπόψε τι βλέπεις γύρω σου;» παρουσιάζουν το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», οι εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο «Η πένα» σήμερα Δευτέρα 12 Ιουλίου στις 9.00 μ.μ., στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο.

Με τη Γιώτα Κούγιαλη θα συνομιλήσει η συγγραφέας και δρ. αφηγηματολογίας Μαγδαληνή Θωμά. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ντία Μουτσινά, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός».

Η Βολιώτισσα συγγραφέας στο νέο της βιβλίο μιλά για τη ζωή στις Παιδοπόλεις, για τη δεκαετία του ‘60 με τις πολιτικές αναταράξεις, για πόθους και για πάθη. Η αφήγησή της κινείται σε τρεις παράλληλους κόσμους. Ο ένας είναι ο μικρόκοσμος των Παιδοπόλεων. Ο άλλος είναι ο μεγάκοσμος της πατρίδας μας, της Ελλάδας που βίωνε την ταραγμένη δεκαετία τού ’60. Ο τρίτος είναι και ο ευρύτερος, αυτός της παγκόσμιας σκηνής με όσα συγκλονιστικά συνέβαιναν.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος ξεκινά σε ένα πηλιορείτικο χωριό. Μετά τον θάνατο της μητέρας τους, η μικρή κόρη η Αθηνά πηγαίνει στην Παιδόπολη της Λάρισας, όπου ανάμεσα σε τριακόσια περίπου παιδιά, αναζητά την ταυτότητά της. Η μεγαλύτερη, η Θάλεια, σύντομα ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της είναι χειριστικός και βίαιος και αρχίζει να καταστρώνει σχέδια για να το σκάσει από κοντά του, η ζωή της όμως κινδυνεύει.

Το βιβλίο της, αν και ασχολείται με δύσκολα θέματα, έχει αισιόδοξη ματιά και υφέρπον χιούμορ που απαλύνει την αγωνία στις δραματικές ανατροπές. Γεγονότα πραγματικά, βιώματά της, αλλά και μαρτυρίες άλλων παιδιών που έζησαν σε ιδρύματα προστίθενται στο υφάδι της μυθοπλασίας και δίνουν ένα άρτιο κείμενο.

Η Γιώτα Κούγιαλη γεννήθηκε στο Προμύρι Μαγνησίας και ζει στον Βόλο. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης. Υπήρξε συνεργάτρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και παραγωγός λόγου της εκπομπής «Ιστορίες πίσω από τις ιστορίες» στην ΕΡΤ Βόλου. Εχει δημιουργήσει τον ιστότοπο vivliovolos.gr όπου συγκεντρώνει προσωπογραφίες μαγνησιωτών συγγραφέων. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ).

 Εχει γράψει: Μυθιστορήματα για ενήλικες, «Απόψε τι βλέπεις γύρω σου», «Ερώτων τραύλισμα», «Στην αγκαλιά της κρατούσε φεγγάρια», όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Βιβλία για παιδιά (επιλογή): από τις εκδόσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Αργοναυτική εκστρατεία" (κόμικ).

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη: «Ο αόρατος πύργος», «Η φωτεινή σφαίρα», «Οι χίλιες εκατό σφραγίδες», «Τα παραμύθια του Γελαστού», «Παραμύθι με ωραίο τέλος».

Από τις εκδόσεις Καστούμη: «Η Λουλουδοκυβέρνηση», (υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό βραβείο «PierPaoloVergerio» 1998), «Το μεγάλο ταξίδι του ήλιου» κ.ά.

Εγχειρίδια για εκπαιδευτικούς: Από τις εκδόσεις Καστανιώτη «Ψυχοκινητικές δραστηριότητες για νήπια και προνήπια», «Εγχειρίδιο δραστηριοτήτων για νηπιαγωγούς» (μέλος της συγγραφικής ομάδας), ΥΠΕΠΘ - Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής προγραμμάτων ΚΠΣ, «Εγχειρίδιο δραστηριοτήτων για νήπια» (μέλος της συγγραφικής ομάδας), ΥΠΕΠΘ - Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής προγραμμάτων ΚΠΣ, «Η Γλώσσα στην Προσχολική Εκπαίδευση -προφορική επικοινωνία, ανάγνωση, γραπτή έκφραση», (συνεργασία) επιμ. Β.Δ. Αναγνωστόπουλος.

Από τις Εκδόσεις Ήβη, «Ψυχοκινητικά παιχνίδια για κωφά, βαρήκοα παιδιά» (συνεργασία).

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έναντι του covid 19. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6978873637 και 6944478675.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
7
=