Τα επόμενα βήματα για την υπόθεση χορήγησης της αναρρωτικής στον επιθεωρητή του ΟΣΕ
«Σφίγγες» παραμένουν όλοι στην 5η ΥΠΕ αναφορικά με την πορεία της υπόθεσης που αφορά στις πειθαρχικές ποινές που θα επιβληθούν στον διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Νίκο Χαυτούρα και σε έναν ακόμη γιατρό της κλινικής, οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας μετά την ΕΔΕ που έκανε το υπουργείο Υγείας, για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Όλα γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να προστατευτεί το απόρρητο της διαδικασίας. Σύμφωνα, ωστόσο, με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, από το πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ είναι θέμα χρόνου ο φάκελος με όλο το σχετικό υλικό να παραπεμφθεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών του ΕΣΥ του Υπουργείου Υγείας, το οποίο θα κληθεί να λάβει την απόφαση για την πειθαρχική ποινή που θα επιβληθεί στον διευθυντή της Νευροχειρουργικής. H υπόθεση κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή, για αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να εξεταστεί από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τον δεύτερο γιατρό, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει καταθέσει ότι υπέγραψε την άδεια κατόπιν εντολής του ανωτέρου του και έχοντας υπόψη το παραπεμπτικό με το οποίο ο κ. Χαυτούρας του ζητούσε να χορηγήσει άδεια αναρρωτική, επειδή ο ίδιος εκείνη την ημέρα δεν είχε ιατρείο και δεν μπορούσε να συνταγογραφήσει.
Την περασμένη Τετάρτη ο δικηγόρος του κ. Χαυτούρα κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα στο πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ στο οποίο ο γιατρός παραθέτει τις απόψεις του, οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι επειδή πρόκειται για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα τις αποφάσεις θα κληθεί να λάβει το Κεντρικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ σε ό,τι αφορά στον Νίκο Χαυτούρα, διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου διαπιστώθηκε ότι, «κατά τη διαχείριση του περιστατικού που ερευνήθηκε υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης των κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας, καθόσον σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ήταν γνωστός του, αλλά παρά την δημοσιότητα τις υπόθεσης που έλαβε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, και την ιδιότητα του γνωστού σε αυτόν επιθεωρητή, επικαλείται ότι δεν γνώριζε την ιδιότητα του.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι δέχτηκε στο ιατρείο τον γνωστό του επιθεωρητή, παρά το γεγονός ότι από τις κείμενες διατάξεις προκύπτει ότι δεν είναι σύννομο να τον εξετάσει στο ιατρείο του, αλλά θα έπρεπε να εξεταστεί στα ΤΕΠ ή σε περίπτωση επείγοντος στα εξωτερικά ιατρεία».
Επίσης το πόρισμα κάνει λόγο για «μεροληπτική συμπεριφορά» και συνεχίζει αναφέροντας ότι ο κ. Χαυτούρας κατέγραψε στο βιβλίο εισερχόμενων περιστατικών των εξωτερικών ιατρείων με τον γραφικό χαρακτήρα του γνωμάτευση της πάθησης του επιθεωρητή.
Στο ανώτατο όργανο που κρίνει τα πειθαρχικά παραπτώματα γιατρών του Ε.Σ.Υ. προεδρεύει η αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Αφροδίτη Κουτούκη, που πρόσφατα ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας πρόεδρος του εξαμελούς Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ.
Αναπληρώτριά της είναι η νομική σύμβουλος του Κράτους Μαρία Μπασδέκη, η οποία υπηρετεί στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με παράλληλα καθήκοντα στο Γραφείο Νομικού Συμβουλίου στο υπουργείο Υγείας.
Μέλη του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι οι: Αγγελική Αναστοπούλου, πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Χαράλαμπος Τσόγκας, πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Παναγιώτης Στάθης, διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οταν το Συμβούλιο κρίνει θέματα για πειθαρχική δίωξη ιατρών, συμμετέχει ο Βλάσιος Πυργάκης, καρδιολόγος, πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και τέλος συμμετέχει η Βασιλική Φακουκάκη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ