Χωρίς κατηγορία

Απάτη «μαμούθ» στον Βόλο με κορονο- επιχειρήσεις

απάτη-μαμούθ-στον-βόλο-με-κορονο-επι-907584

Το ζευγάρι που λειτουργούσε ως «μπροστινό» και το καφέ που προσέλαβε ολόκληρο… εργοστάσιο – Τεράστια η ζημιά του δημοσίου, αναμένεται και το πόρισμα της ΑΑΔΕ για τις ΕπιστρεπτέεςΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα, αλλά και ο έλεγχος οικονομικού εισαγγελέα αναφορικά με την απάτη «μαμούθ» που αποκαλύφτηκε στον Βόλο και αφορά στις κορονο-ενισχύσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αιχμή του δόρατος την περίοδο του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο του 2020.

Η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα πριν από έναν χρόνο και πλέον, προκαλώντας την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Το σκάνδαλο είναι διττό. Αφορά πρώτον σε «μαϊμού» αναστολές εργαζόμενων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο βρίσκονται δέκα τουλάχιστον επιχειρήσεις, από τις οποίες οι έξι φέρεται να ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματία, που όμως εκπροσωπείται έναντι του νόμου από ζευγάρι Βούλγαρων και δεύτερον στην Επιστρεπτέα προκαταβολή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται να είναι τουλάχιστον 50 στη Μαγνησία.

Η ζημία για το δημόσιο υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ, ο συνολικός όμως καταλογισμός δεν έχει ακόμη γίνει.

Η προανάκριση για το σκάνδαλο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και κλήθηκαν να καταθέσουν ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο, αλλά και της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΕΠΕ που εδρεύει στη Λάρισα.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες φέρεται να κατέθεσαν πόρισμα «φωτιά». Μεταξύ των στοιχείων που «καίνε», η αποκάλυψη ότι καφετέρια που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, να απασχολεί εγγεγραμμένους συνολικά 150 εργαζόμενους. Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης για 4 ώρες εργασίας τον μήνα κατά μέσο όρο, με τους περισσότερους να έχουν προσληφθεί τον Νοέμβριο του 2020, λίγες μέρες πριν το δεύτερο lockdown.

Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Από τον έλεγχο της συγκεκριμένης επιχείρησης άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων.

Επίσης, στο μικροσκόπιο βρίσκεται ξενοδοχείο στη Θεσσαλία το οποίο φέρεται να είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι το πάρτι… εκατομμυρίων ευρώ, που είχε στηθεί με τους πόρους στήριξης έναντι του κορονοϊού, περιλάμβανε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή από «μαϊμού» τζίρους, τροποποιητικές δηλώσεις στην εφορία, για τις οποίες ποτέ δεν καταβλήθηκε ο ΦΠΑ στο κράτος, εταιρείες με τη μορφή Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), μέχρι αλλοδαπούς «μπροστινούς» που έκαναν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdown.

Πως έφτασαν στις «μαϊμού» αναστολές

Όπως ήταν φυσικό ο εξόφθαλμος τρόπος με τον οποίο έγινε η αναγγελία των μαζικών προσλήψεων σήμανε συναγερμό.

Ενημερώθηκε αμέσως η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Ελλάδας με έδρα τη Λάρισα απ’ όπου δόθηκαν κατευθύνσεις να γίνουν «φύλλο και φτερό» οι επιχειρήσεις που τέθηκαν στο μικροσκόπιο.

Έτσι ξεκίνησε μία μαραθώνια υπηρεσιακή έρευνα. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές εβδομάδες, προκειμένου να γίνει ακριβής διασταύρωση όλων των στοιχείων που αφορούσαν στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που προσελήφθησαν. Οι επιθεωρητές αναγκάστηκαν να ελέγξουν μία προς μία τις αναγγελίες προσλήψεων και αντίστοιχα να διασταυρώσουν τα στοιχεία με τις αναστολές που δηλώθηκαν ανά επιχείρηση στο ΕΡΓΑΝΗ.

Όπως διαπίστωσαν υπήρξαν παρατυπίες που «έβγαζαν μάτι». Εντοπίστηκε προσωπικό που στο ηλεκτρονικό σύστημα εμφανιζόταν να έχει προσληφθεί συγκεκριμένη ημερομηνία και λίγες μέρες μετά να περνάει σε καθεστώς… αναστολής εργασίας.

Οι επιτήδειοι είχαν βρει τον τρόπο για να «πλουτίσουν» σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος, καθώς η διαδικασία των αναστολών εργασίας είχε στόχο να υπάρξει ένα «δίχτυ προστασίας σε εργαζόμενους που κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις τους ήταν κλειστές, αλλά έπρεπε να έχουν ένα εισόδημα για να μπορούν να διαβιούν».

Η προαναγγελία του lockdown που θα ξεκινούσε στις 7 Νοεμβρίου του 2020 τους παρείχε την ευκαιρία και δεν την άφησαν να πάει χαμένη. Προέβησαν σε μαζικές προσλήψεις και στη συνέχεια σε αναστολές εργασίας, ώστε να εκμεταλλευτούν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία

Στην Εισαγγελία Βόλου έχει ήδη υποβληθεί το ολοκληρωμένο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει τα λαβράκια που εντόπισαν μετά από ενδελεχή έλεγχο οι επιθεωρητές και αφορούσαν τις αναστολές εργασίας. Ο έλεγχος αναφορικά με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές που φέρεται να εισπράχθηκαν την ίδια περίοδο από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που φέρεται να «μαγείρεψαν» τα στοιχεία είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φέρεται να «χτένισε» κάθε επαγγελματία που έλαβε Επιστρεπτέα Προκαταβολή και εντόπισε περιπτώσεις απάτης στη Μαγνησία. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που οικειοποιήθηκαν το δημόσιο χρήμα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από Οικονομικό Εισαγγελέα, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Επίσης δεν έχει ακόμη διακριβωθεί πόσες από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης για την υπόθεση τις «μαϊμού αναστολές» ελέγχονται και για πόσες καταβολές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Το πόρισμά του Οικονομικού Εισαγγελέα αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο να κατατεθεί στις Εισαγγελικές αρχές του Βόλου που έχουν αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε χθες τόσο στην ΑΑΔΕ όσο και στην Υπηρεσία Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες.

Εκ μέρους της διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΠΟΙΚ, επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε την αρμοδιότητα ελέγχου μόνο των δικαιολογητικών που ζητούσε η σχετική ΚΥΑ για την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Αν τα δικαιολογητικά ήταν σωστά εγκρίνονταν η απόφαση και καθορίζονταν το ποσό. Για το αν αυτά τα στοιχεία που δήλωνε η κάθε επιχείρηση ήταν αληθινά ή ψευδή ουσιαστικά έλεγχος δεν έγινε, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να βρούνε το «παραθυράκι» και σε συνδυασμό με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού να κάνουν «πάρτι» στις πλάτες του δημοσίου.

Θα επιστραφούν χρήματα;

Στο ερώτημα αν οι επαγγελματίες που ωφελήθηκαν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν, οι πηγές που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είπαν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, να αποφανθεί η Δικαιοσύνη και στη συνέχεια το δημόσιο θα κινήσει τη διαδικασία για την διεκδίκηση των χρημάτων που κατέβαλε.

«Υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για να γίνει αυτό. Πρέπει όμως πρώτα να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση στην εφημερίδα.

Οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ρωτήθηκαν επίσης αν θα υπάρξει καταλογισμός και στους εργαζόμενους.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι «θα πρέπει να υπάρξει, καθώς και οι εργαζόμενοι εκείνη την περίοδο υπέγραψαν συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα υπογράφουν».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου