Γ. Π. Μασσαβέτας: Κατάργηση, όχι αναστολή της ρήτρας

γ-π-μασσαβέτας-κατάργηση-όχι-αναστολ-902373

Αρθρογραφώ από το τέλος του χρόνου εναντίον της βάρβαρης επίθεσης των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας κατά των καταναλωτών, που ακούει στο όνομα ρήτρα αναπροσαρμογής, είτε πρόκειται για τη δημόσια ΔΕΗ, είτε για ιδιωτικούς παρόχους, προειδοποιώντας, με το τελευταίο δημοσίευμά μου, πριν καταπέσω, λόγω του προβλήματος υγείας, ότι: «Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να μένει θεατής στην επίθεση των «παρόχων» κατά νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη ληστεία αυτής της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Είναι αλήθεια ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος χρόνου η κυβέρνησή σας, κ. πρόεδρε, φάνηκε να μην έχει αντιληφθεί ούτε την έκταση, ούτε την ένταση του φαινομένου, ούτε πώς οδήγησε, ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματός σας, να γίνουν …κοψοχέρηδες. Απόδειξη της απουσίας επαφής με την πραγματικότητα ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στις 21 Μαρτίου, σε τηλεοπτικό σταθμό, με τις οποίες απέκλειε κάθε ελπίδα αναχαίτισης της βάρβαρης επίθεσης: «Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι κάποιο τέλος, δεν είναι κάποιος φόρος, που θα μπορούσε το κράτος να τον αφαιρέσει ή να τον αναστείλει».

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από σαράντα ημέρες, να σας καταγγέλλει καθημερινώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας «σημαία» τη βαρβαρότητα της ρήτρας, να κινητοποιηθούν με αγωγές οι δικηγορικοί σύλλογοι και με ομαδικές προσφυγές στη δικαιοσύνη το Ινστιτούτο Καταναλωτών, για να βγείτε και να «αδειάσετε» τον υπουργό σας, που μας έλεγε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ούτε καταργείται, ούτε αναστέλλεται.

Μόνο που αυτό που μας «προσφέρατε» είναι λειψό κ. πρόεδρε. Δεν την καταργείτε την αισχρή ρήτρα, ώστε να την αντικαταστήσετε με ένα άλλο σύστημα έλεγχου των επιβαρύνσεων από τις αναπόφευκτες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, που προκαλεί ο πόλεμος του παράφρονος ιμπεριαλιστή νεοτσάρου της Μόσχας Βλαντίμιρ Πούτιν. Απλώς αναστέλλετε την ισχύ της, δηλαδή την αφήνετε να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μας.

Ασφαλώς τα μέτρα, που ανακοινώσατε, προσφέρουν σημαντική στήριξη, έστω και αν αρνείται να το παραδεχθεί ευθέως ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, ωστόσο, το παραδέχεται εμμέσως, όταν αποδίδει τα όσα ανακοινώσατε στις πιέσεις, που σας άσκησε. Πράγματι ξεπερνούν το «αργοκίνητο καράβι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά για τη ρήτρα υπάρχει μόνον ένας δρόμος: Κατάργηση εδώ και τώρα και αντικατάσταση με ένα τίμιο, απλό και διαφανές σύστημα απορρόφησης και δίκαιης κατανομής των ανατιμήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου