Γ. Π. Μασσαβέτας: Χιλιάρικο πρόστιμο για «καπέλο» ενός ευρώ

γ-π-μασσαβέτας-χιλιάρικο-πρόστιμο-γι-900581

Αμφιβάλλω κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι εμείς και οι γείτονές μας Ιταλοί είμαστε «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα». Δείτε μια μικρή διαφορά, που όμως λέει πολλά για το πώς αντιμετωπίζουμε τη ληστεία των καταναλωτών εμείς και πώς την αντιμετωπίζουν στην Ιταλία. Πώς αντιδρούν εκεί οι καταναλωτές απέναντι στο φαινόμενο της αισχροκέρδειας, στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, αλλά και πώς αντιδρούν, εξοπλισμένοι με την ανάλογη νομοθεσία, οι μηχανισμοί προστασίας των καταναλωτών.

Η ιστορία, που αλίευσα από τη διεθνή ειδησεογραφία, αναφέρεται στην τιμή του εσπρέσο, του καφέ που γεννήθηκε στην Ιταλία, αλλά έχει γοητεύσει όλον τον κόσμο: Πρόστιμο χιλίων ευρώ επιβλήθηκε στο περίφημο καφέ-μπαρ Ditta Artigianale στο κέντρο της Φλωρεντίας, όταν ένας πελάτης εξοργίστηκε με την τιμή ενός ταπεινού φλιτζανιού εσπρέσο. Οταν ο πελάτης ζήτησε τον λογαριασμό, διάβασε στην απόδειξη πως η χρέωση ήταν δύο ευρώ, κάλεσε αμέσως την αστυνομία, που επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στην επιχείρηση.

Για όποιον Ελληνα διάβασε αυτή την είδηση, προφανώς θα θεωρήθηκε …κουφό να επιβάλλεται πρόστιμο, επειδή ένας εσπρέσο χρεώθηκε προς δύο ευρώ, διότι εμείς τον πληρώνουμε πολύ ακριβότερα, από 2,5 έως 4 ευρώ τον μονό. Αν δε τολμήστε να τον πιείτε σε κάποιο από τα «ιν» στέκια, θα πληρώσετε ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, για τα ιταλικά δεδομένα, τα δύο ευρώ συνιστούν …ληστεία, διότι η κανονική τιμή ενός εσπρέσο είναι μόλις ένα ευρώ, στα δε πολυτελέστερα καφέ άντε να φτάνει στο 1,5.

Μη με ρωτήσετε πώς μπορούν και επιβιώνουν οι καφετέριες και τα μπαράκια στη γειτονική χώρα, χρεώνοντας μόνο ένα ευρώ τον αγαπημένο τους καφέ και γιατί εδώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις μάς φορούν «καπέλα» με διπλάσιο, τριπλάσιο, πολλαπλάσιο πλατύγυρο. Εισαγόμενος από χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι ο καφές και εκεί και εδω. Οι δε αμοιβές του προσωπικού μάλλον είναι καλύτερες στην Ιταλία από ό,τι στη χώρα μας. Απλώς, εδώ φαίνεται ότι έχουμε περισσότερους «έξυπνους» επιχειρηματίες.

Επειδή πια το πρόβλημα με τις συνεχείς ανατιμήσεις δεν αφορά στον τόπο μας μόνο στον καφέ, αλλά έχει πάρει σβάρνα όλα τα αγαθά, από το ψωμί ώς το λάδι και από τα καύσιμα ώς το ηλεκτρικό, ζητείται υπουργός, κ. Γεωργιάδη, ικανός και αποφασισμένος να επιβάλει νομοθεσία ικανή να προστατεύει αποτελεσματικώς τους καταναλωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου