Γ. Π. Μασσαβέτας: Ας πάψουμε να είμαστε μόνο πελάτες

γ-π-μασσαβέτας-ας-πάψουμε-να-είμαστε-μ-897242

Αναγκαίες οι συμφωνίες με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το γεγονός ότι είναι επιτυχείς πιστοποιείται περιτράνως από το πόσο έχουν ενοχλήσει το καθεστώς της Αγκυρας, άχρι βαθμού …λύσσας. Μόνο που ο λογαριασμός είναι πολύ βαρύς για τις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων και το σημείο των συμφωνιών, που επιδέχεται πολιτικής κριτικής, είναι ότι δεν καταφέραμε, όπως είχε επιχειρηθεί παλιότερα, να αποσπάσουμε κάποια «αντισταθμιστικά οφέλη». Κάποια τμήματα, εξαρτήματα να κατασκευάζονται στη χώρα μας, ώστε και οικονομικό όφελος να έχουμε και τεχνογνωσία να αποκτήσουμε και δουλειές σε ανέργους να εξασφαλίσουμε.

Ηταν ή όχι εφικτό; Η απάντηση είναι ασφαλώς ναι, διότι έχει συμβεί παλαιότερα, με άλλες κυβερνήσεις, σε ανάλογες συμφωνίες. Επίσης, διότι η διεθνής πρακτική αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις πολλών χωρών, προκειμένου οι πολεμικές βιομηχανίες τους να παίρνουν σοβαρές παραγγελίες, κάνουν τέτοιες παραχωρήσεις. Τυπικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει ακριβώς δίπλα μας. Η Ισπανία, χώρα …αδελφή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζει την ενίσχυση των Τούρκων σε εξοπλισμούς, μάλιστα με όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται ή θα αξιοποιηθούν στο μέλλον κατά της Ελλάδας. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι το «TCG Anadolu», ελικοπτεροφόρο ισπανικής σχεδίασης και τεχνογνωσίας, το οποίο δεν το αγόρασε όμως …με το κλειδί στο χέρι η Αγκυρα, αλλά απέσπασε το δικαίωμα να γίνει η ναυπήγησή του σε τουρκικά ναυπηγεία, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικότατο ποσοστό δικής της προστιθέμενης αξίας, αλλά και απόκτηση τεχνογνωσίας.

Με τον ίδιο τρόπο το καθεστώς Ερντογάν εξασφάλισε παλιότερα την απόκτηση τεχνογνωσίας στην κατασκευή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έτσι ώστε έφθασε τώρα στο σημείο να παράγει δικά της ντρον, τα οποία πουλά στην Ουκρανία, με κέρδη όχι μόνο για την εθνική της οικονομία, αλλά και, πρωτίστως, για την οικογένεια Ερντογάν, διότι τα «Μπαϊρακτάρ» παράγονται από τη βιομηχανία, που έστησε, με άφθονες κρατικές επιχορηγήσεις, ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, που δεν είναι άλλος, παρά ο γαμπρός του «σουλτάνου».

Ναυπηγεία επίσης έχουμε, ώστε να μπορούμε να «χτίσουμε» πολεμικά σκάφη, αλλά και μυαλά διαθέτουμε ικανά να σχεδιάσουν τα δικά μας ντρον, που, όπως έχει αποδειχθεί στα μέτωπα της Αρμενίας και της Ουκρανίας, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην έκβαση των συγκρούσεων. Δεν βγαίνει πέρα ο λογαριασμός, αν είμαστε, στο διηνεκές, μόνο πελάτες για αγορά ετοίμων προϊόντων. Είναι ανάγκη να παράγουμε κάτι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου