Γ. Π. Μασσαβέτας: Πόσο ακόμη θα ψάχνετε άλλες πηγές; ( 2 )

γ-π-μασσαβέτας-πόσο-ακόμη-θα-ψάχνετε-ά-895609

Θα επιμείνω και σήμερα στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κυρίως της ηλιακής και της αιολικής, διότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση απαράδεκτης υστέρησης. Δεν είναι μόνον η Πορτογαλία, στην οποία αναφερόταν η χθεσινή στήλη, που μας έχει αφήσει πολύ πίσω. Είναι και πολλές άλλες χώρες, που δεν έχουν καν τη δική μας φυσική «προίκα» της μεγάλης ηλιοφάνειας. Ενδεικτικώς αναφέρω μόνο τη Δανία, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ποσοστό, που έχει ήδη ξεπεράσει το 50%.

Οσα και να καταμαρτυρούν οι επικριτές του στον Γιώργο Παπανδρέου, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ότι ήταν ο πρώτος, ο οποίος, ως πρωθυπουργός, το 2010, είδε το πρόβλημα και χάραξε μια πολιτική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγώνενέργειας, στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού για την «πράσινη ανάπτυξη»(Ν. 3851/2010). Ενας από τους πυλώνες αυτής της πολιτικής ήταν η παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτίρια. Μόνο που κράτησε πολύ λίγο, διότι αντέδρασαν τα συμφέροντα, από το κατεστημένο της ΔΕΗ ώς τους ιδιώτες παρόχους, που ήδη «έβαζαν πόδι» στην αγοράενέργειας. Για να παραφράσω τον τίτλο γνωστής ταινίας του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Υστερα ήρθαν …οι σφήκες».

Τι έγινε τότε; Με το πρόσχημα ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πολιτών ήταν τόσες πολλές, που …αδυνατούσε να τις διαχειριστεί και πολύ περισσότερο να τις υλοποιήσει, η ΔΕΗ έβαλε φρένο στην αποδοχή αιτήσεων και το πρόγραμμα περιήλθε σε πλήρη νάρκη. Ηταν τόσο προκλητική η μεθόδευση, ώστε προκάλεσε την αντίδραση της Greenpeace: «Η απόφαση αυτή της ΔΕΗ είναι παράνομη με βάση την πρόσφατη νομοθεσία και έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική, αλλά και τη δυναμική, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ευαίσθητων πολιτών, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια στο σπίτι ή την επιχείρησή τους».

Γίνεται συχνά αναφορά στην περίπτωση της Τήλου, ως «το πρώτο πράσινο νησί» της Ελλάδας, το οποίο άλλοτε εξαρτιόταν ενεργειακώς από την Κω, από την οποία έπαιρνε ρεύμα μέσω υποβρυχίου, άκρως προβληματικού, καλωδίου. Σήμερα, όμως, μπορεί να «εξάγει» ενέργεια και στην Κω και στη Νίσυρο.

Ε, λοιπόν, περιμένοντας τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που θα αργήσουν να αποδώσουν, πιο φρόνιμο θα είναι να κάνουμε όλη την Ελλάδα μια Τήλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου