Γ. Π. Μασσαβέτας: Ποιος δουλεύει τους καταναλωτές με τη «ρήτρα»;

γ-π-μασσαβέτας-ποιος-δουλεύει-τους-κα-895103

Είδαμε τον πρωθυπουργό, κατά την ανακοίνωση των μέτρων για την επιχειρούμενη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κύμα ενεργειακής ακρίβειας. Κύμα που πλήττει τη χώρα και πυροδοτεί το πιο άτιμο σαράκι των χαμηλών εισοδημάτων, τον πληθωρισμό. Είδαμε έναν πρωθυπουργό πολύ διστακτικό ως προς τον χειρισμό της βάρβαρης επίθεσης των παρόχων ενέργειας, από τη ΔΕΗ ώς τους ιδιώτες, εναντίον των καταναλωτών, που ακούει στο όνομα «ρήτρα αναπροσαρμογής». Δεν τόλμησε να ανακοινώσει την κατάργησή της. Απλώς μας υποσχέθηκε ότι τη θέτει σε «αναστολή».

Αν την καταργούσε αναδρομικώς, δεν θα χρειαζόταν να βάλει χέρι η πολιτεία στον δημόσιο κορβανά, δηλαδή στην τσέπη των φορολογουμένων, για να καλύψει, λίαν μερικώς, ένα μέρος της δαπάνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οπότε, αντί να αναζητεί τρόπο πώς θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των παρόχων, αυτομάτως αυτά θα εξανεμίζονταν, ιδίως αν υποχρεώνονταν οι εταιρείες να επιστρέψουν τα παρανόμως εισπραχθέντα.

Στο καλοπροαίρετο ερώτημα, αν είχε περιθώριο η κυβέρνηση να καταργήσει τη «ρήτρα», απαντούν, με καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ίδιες οι εταιρείες. Ανθολόγησα τέσσερις από αυτές, που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα. Διαβάστε τις:

*** Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Volton Unique Flexi plus – Ανακάλυψε το καλύτερο πρόγραμμα ενέργειας. Κάνε την αίτησή σου σήμερα και πάρε ΔΩΡΟ 2 μήνες δωρεάν ρεύμα χωρίς περιορισμούς Επιπλέον θα έχεις τη χαμηλότερη τιμή kwh στην αγορά ενέργειας, 0,055€. 50% έκπτωση συνέπειας από τον 1ο κιόλας λογαριασμό.

*** Απόκτησε τώρα τo Electicity Homhe Fixed με σταθερή χρέωση, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής!

*** Ελα στον Ηρωνα με σταθερές χαμηλές χρεώσεις για το οικιακό σου ρεύμα όλη την ημέρα χωρίς περιορισμό στην κατανάλωση και χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

*** Αλλαξε το ρεύμα σου σε ZeniΘ και ανακάλυψε χρεώσεις χωρίς ρήτρες και χωρίς δεσμεύσεις Xωρίς χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής. Με συμμετοχή στην κρατική επιδότηση. Χωρίς δέσμευση συμβολαίου.

Αφού λοιπόν οι πάροχοι αντιλήφθηκαν, οψίμως, ότι μπορούν να πωλούν το ρεύμα «χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής», άρα δεν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν από τη στέρησή της, το επόμενο που περιμένουμε από την κυβέρνηση είναι τούτο το απλό. Να αφήσει τις «αναστολές» και να πει: Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής, επιβάλλοντας είτε την άμεση επιστροφή των εισπραχθέντων, είτε, έστω, τον συμψηφισμό τους με προσεχείς λογαριασμούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου