Δεν είναι πια το αβγό του, είναι το φίδι

δεν-είναι-πια-το-αβγό-του-είναι-το-φίδι-383009

Οσοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα κρούσματα επίδειξης βίας από νεαρούς ακροδεξιούς στα σχολεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής ή οπουδήποτε αλλού υπό το πρίσμα ψυχολογικών εργαλείων, κάνουν λάθος. Είναι μια εύκολη, πλην επιπόλαιη ερμηνεία του φαινομένου, όπως για παράδειγμα η θεωρία ότι τάχα πρόκειται για ξεσπάσματα, που οφείλονται στον ψυχικό καταναγκασμό, που υφίστανται οι νέοι, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Ανεβαίνοντας την Κηφισίας, για να φθάσω, με καθυστέρηση, λόγω φοβερού μποτιλιαρίσματος, στο ραντεβού με τον ογκολόγο, που με παρακολουθεί, άκουγα ό,τι μετέδιδε ο ραδιοφωνικός σταθμός, που είχε επιλέξει η οδηγούσα σύζυγός μου. Μεταξύ άλλων άκουσα τη συνέντευξη, που παραχωρούσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναπαρήγαγε τη θεωρία και μας καλούσε να μη μεγαλοποιούμε τα περιστατικά, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας.

Αμφιβάλλω ζωηρώς για το αν ο ίδιος ο κ. Βορίδης, με τη γνωστή πολύχρονη πολιτική του διαδρομή, λειτουργούσε υπό κάποιο καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, όταν, στην αντίστοιχη νεανική του ηλικία, δρούσε δυναμικώς ως ακραίο εξτρεμιστικό στοιχείο του εθνικιστικού κινήματος, χρώμενος ου μόνο στειλιαριών, αλλά και …τσεκουριών. Είχε τις απόψεις του, τις οποίες επιχειρούσε να προβάλλει και να επιβάλλει. Προφανώς, λόγω της ισχυρής προσωπικότητάς του, μάλλον δεν ενεργούσε ως καθοδηγούμενο άθυρμα, αλλά ως συνειδητός «μαχητής» του συγκεκριμένου χώρου, τον οποίο εγκατέλειψε ωριμάζοντας. Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που διαπίστωσε, οψίμως, ότι «δεινόν προς κέντρα λακτίζειν» και άφησε πίσω του τα άκρα, εκ των οποίων ελάκτιζε.

Εδώ όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι μεθοδευμένες κινήσεις με πολιτική καθοδήγηση εκ των φυλακών, όπου ευρίσκονται οι διασημότεροι «αστέρες» της Χρυσής Αυγής. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αν το πάνω χέρι το έχει η πλευρά του Κασιδιάρη ή εκείνη του Παππά. Αντιλαμβάνομαι όμως το κίνητρο. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι κατάδικοι νεοφασίστες κάνουν προπαρασκευή πυρός, ώστε να δώσουν νέα ζωή στο «κίνημά’ τους, φιλοδοξώντας να ξαναμπούν στη Βουλή και το πιο πρόσφορο υλικό για «λαμπάδιασμα» είναι ακριβώς τα θολωμένα νεανικά μυαλά.

Προσοχή. Εδώ δεν είναι απλώς ένα αβγό. Είναι το ίδιο το φίδι, που κινεί τα νήματα και είναι αναγκαίο να βρείτε τις οδούς επικοινωνίας με το «κεφάλι». Τον ιθύνοντα νου της επιχείρησης.

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου