Θεοφάνια: Με αυστηρά μέτρα ο εορτασμός λόγω Όμικρον

θεοφάνια-με-αυστηρά-μέτρα-ο-εορτασμός-222419

Στη σκιά της επέλασης της υπερμεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον» , γιορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνια.

Στον Πειραιά όπου κάθε χρόνο γίνεται ο επίσημος αγιασμός των υδάτων, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η θεία Λειτουργία στην Αγία Τριάδα ενώ εντός ναού θα είναι 100 – 150 άτομα μαζί με επισήμους.

Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει με 60 άτομα στην ειδική εξέδρα μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ενώ οι πιστοί θα είναι περιμετρικά με αποστάσεις.

Στη Μητρόπολη Αθηνών θα γίνει η τελετή από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και η ρίψη του σταυρού θα πραγματοποιηθεί στην κολυμπήθρα.

Αυστηρά μέτρα

Σε πολλές περιοχές έχουν ακυρωθεί οι εκδηλώσεις καθαγιασμού των υδάτων, ενώ σε κάποιες όπως στη Σύρο οι κολυμβητές που θα πέσουν για τον σταυρό καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή και να έχουν μοριακό τεστ 72 ωρών ή ράπιντ εντός 24 ωρών.

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας εξάλλου, ζητείται να τηρούνται οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων και υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ απαγορεύεται η τέλεση αγιασμών σε σπίτια και καταστήματα. Ο αγιασμός από εκκλησίες θα δίνεται σε ατομικά μπουκαλάκια.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον εορτασμό των Θεοφανίων, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στη Γαύδο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Άη Στράτη.

Η ΚΥΑ

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, με ισχύ έως και τις 16 Ιανουαρίου, αναφέρεται ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κοροναϊού COVID-19. Συνεπώς, όπου ο καθαγιασμός γίνει σε εξωτερικούς χώρους το σκηνικό θα είναι μάσκες και αποστάσεις για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού.

Ερωτηθείς σχετικά να απαντήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου είπε την Τρίτη (4/1): «Σε ό,τι αφορά την Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, θυμίζω ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας). Και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων αυτών. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα προχωρήσουμε».

Στην ίδια κατεύθυνση και Σύνοδος με εγκύκλιος της επισημαίνει ότι η εορτή των Θεοφανίων θα διεξαχθεί με τα εξής μέτρα:

Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

Αντ΄ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την ημέρα των Θεοφανίων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Ανακοινώσεις από Μητρόπολεις

Ήδη αρκετές Μητροπόλεις βγάζουν ανακοινώσεις σχετικά με την πρόθεση τους να μην πραγματοποιήσουν την τελετή σε εξωτερικό χώρο από φόβο για τη δημιουργία συνωστισμού.

Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα Άγια Θεοφάνεια με τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο, εκπροσώπους όλων των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών, αρμοδίων Φορέων της πόλεως Κορίνθου, καθώς και με τους Βοηθό Επίσκοπο άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τους Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως και π. Αρκάδιο Ραζνύ, του Ιερείς του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου και του Ι. Ναού Αγίου Νικολάους, πραγματοποιήθηκε στην Κροκίδειο Αίθουσα στην Κόρινθο υπό τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Κατά την διάρκεια της συσκέψεως συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί ασφαλέστερα και αρτιότερα ο Εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων με την λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος και όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες, πέραν των τεχνικών ζητημάτων, που αναλύθηκαν, επεσήμαναν την αναγκαιότητα να τηρηθούν άπαντα τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον ιό Covid-19.Αμέσως μετά την σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αυτοψία απ’ όλους τους ανωτέρω στο λιμάνι της Κορίνθου.

Από την πλευρά της, η Μητρόπολη Ξάνθης αναφέρει ότι ο Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων δεν θα πραγματοποιηθεί καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

Ακυρώσεις τελετών

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν οι τελετές αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των Ιερών ναών, στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, εκτός από τις δημόσιες τελετές αγιασμού των υδάτων που γίνονταν στο ποταμό Σακουλέβα, σε λίμνες και λιμνοδεξαμενές χωριών και κωμοπόλεων, ματαιώνονται και οι αγιασμοί που πραγματοποιούσαν οι ιερείς στις κατοικίες των πιστών.
Οι ακολουθίες του αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθούν μόνο εντός των ναών της Μητρόπολης.

Ωστόσο, στις κατά τόπους επαρχίες την τελική απόφαση για την διεξαγωγή της τελετής την έχουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς. Για παράδειγμα στην Ήπειρο ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους να μην πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες τελετές καθαγιασμού των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια, προκειμένου να αποτραπεί η συγκέντρωση κόσμου και να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού που βρίσκεται σε έξαρση.

Συγκεκριμένα στα Γιάννενα δεν θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του εορτασμού, που ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη από την Δημοτική αρχή. Στους υπόλοιπους Δήμους μετά τον Δήμο Αρταίων, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το γεφύρι της Άρτας. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δε θα πραγματοποιηθούν, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος τα Θεοφάνεια η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Σε ανακοίνωση της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης αναφέρει ότι κατά την εορτή των Θεοφανίων, θα τελεσθεί ο Όρθρος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη λιτανεία προς τον Λιμένα Ηρακλείου, όπου περί ώρα 11 π.μ., θα τελεσθεί κατά το έθος, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας (αποστάσεις, μάσκες προστασίας κλπ) για τη δημόσια υγεία από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού.

Το πρόστιμο για τη μη τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες

Στην ΚΥΑ αναφέρεται πως για τη μη τήρηση ειδικών κανόνων λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσία αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου