Σαουδική Αραβία: Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εδραιώνει την εξουσία του

σαουδική-αραβία-ο-μοχάμεντ-μπιν-σαλμά-174771

Ο πανίσχυρος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εδραιώνει ακόμη περισσότερο την εξουσία του μετά τη σύλληψη τριών μελών της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων και δύο πριγκίπων, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Ο πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά Σαλμάν και ο ανιψιός του μονάρχη, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ συνελήφθησαν στα σπίτια τους κατόπιν κατηγοριών για προδοσία, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Οι New York Times επίσης προσέθεσαν πως ο μικρότερος αδελφός του πρίγκιπα Ναγιέφ συνελήφθη επίσης. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν αντέδρασαν άμεσα στα δημοσιεύματα.

Οι συλλήψεις αυτές πρόκειται για τα πιο πρόσφατα μέτρα του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος ενισχύει την αγκίστρωσή του στην εξουσία με τη φυλάκιση θρησκευτικών ηγετών, ηγετικών στελεχών παραστρατιωτικών οργανώσεων, καθώς και πριγκίπων και σημαντικών επιχειρηματιών.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αγκιστρώνεται στην εξουσία

Γιος του βασιλιά Σαλμάν, ο πρίγκιπας διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου κινείται για να εδραιώσει την εξουσία του από την εκδίωξη του ξαδέρφου του Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, σε ένα πραξικόπημα του παλατιού το 2017. Τότε συνέλαβε πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας σε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς.

Από τον Οκτώβριο του 2018 ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής διεθνούς κριτικής για τη στυγνή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρίγκιπας Αχμέντ επέστρεψε από το Λονδίνο στη Σαουδική Αραβία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Κασόγκι, μια απόφαση που ερμηνεύθηκε από κάποιους ως μια επιθυμία να δείξει την υποστήριξή του στη μοναρχία.

Τον Ιούνιο του 2017, όταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Ναγιέφ ήταν υπουργός Εσωτερικών. Την εποχή εκείνη, θυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα σαουδαραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να φιλά το χέρι του και να γονατίζει σε ένδειξη σεβασμού ενώπιον του πρίγκιπα Ναγιέφ.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου