Θέματα ελαιοπαραγωγών και φωτοβολταϊκών πάρκων

θέματα-ελαιοπαραγωγών-και-φωτοβολτα-174519

Εθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη οι βουλευτές Μαγνησίας Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος και Αθ. Λιούπης

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη πραγματοποίησαν οι βουλευτές Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, οι οποίοι έθεσαν θέματα, που αφορούν στον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας.

Αρχικά, ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι εντός των επόμενων ημερών θα συγκροτηθεί η επιτροπή εκτίμησης των ζημιών στη φετινή ελαιοπαραγωγή, προκειμένου να τεκμηριωθεί αίτημα αποζημίωσης προς την Ε.Ε. με αιτία την κλιματική αλλαγή.

Το αίτημα για τη συγκρότηση επιτροπής εξέτασης ζημιών το έθεσε ο Χρήστος Μπουκώρος με επιστολή του προς τον υπουργό και το οποίο υποστηρίχθηκε και από τον κ. Λιούπη. Να σημειωθεί ότι ήδη τον τελευταίο καιρό έχουν αποσταλεί δείγματα ελαιοκάρπου στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τους παραγωγούς της Μαγνησίας.

Το δεύτερο θέμα που έθεσαν οι βουλευτές στον υπουργό ήταν η έκδοση της απαραίτητης Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέσω ενεργειακών κοινοτήτων από αγρότες. Πρόκειται για θέμα, που αφορά σε μεγάλη επένδυση των αγροτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου.

Επίσης, οι βουλευτές Μαγνησίας έθεσαν προς τον κ. Βορίδη το ζήτημα πιλοτικής εφαρμογής νέων τεχνολογιών στο πρόγραμμα δακοκτονίας στην περιοχή της Μαγνησίας, με βάση την πρόταση Dronesonolives, που συντάχθηκε από το Εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστώντου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη χρήση καινοτόμων ηλεκτρονικών παγίδων και drones.

Ο υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα, που αφορά στην εφαρμογή σε περίπου 20.000 ελαιόδεντρα στον Νομό Μαγνησίας, να ενταχθεί είτε στον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ», είτε στο Μέτρο 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Συνεργασία και Καινοτομία». Οι βουλευτές ζήτησαν την αρωγή του κ. Βορίδη, διότι τα έσοδα των αγροτών της Μαγνησίας τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών έχουν πληγεί από σειρά αιτιών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση.

Τέλος, ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι θα επισκεφθεί πολύ σύντομα τη Μαγνησία, προκειμένου να παρουσιάσει το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου