Μέτρα ουσιαστικής στήριξης διεκδικούν οι αυτοαπασχολούμενοι του Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2020-06-03, 20:46:07
Μέτρα ουσιαστικής στήριξης διεκδικούν οι αυτοαπασχολούμενοι του Βόλου

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα αυτοαπασχολούμενων πραγματοποιήθηκε σήμερα κινητοποίηση έξω από την εφορία του Βόλου.

Τόσο με την κινητοποίησή, όσο και με τις δράσεις τις προηγούμενες μέρες τα μέλη της Επιτροπής ανέδειξαν τα προβλήματά τους αλλά και τα μέτρα στήριξης που διεκδικούν.

Αυτό που αναδείχτηκε ιδιαίτερα ήταν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις 3 Ιουνίου, αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα αυτής της κινητοποίησης. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει: «να μετατρέψουν την γκρίνια, την αγανάκτηση, την απογοήτευση και την ηττοπάθεια σε αγωνιστική διάθεση και οργανωμένο αγώνα, να γίνει ένα μεγάλο βήμα συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από τις αγωνιστικές δυνάμεις των α/α και το πλαίσιο αιτημάτων, που προβάλλουν και που αφορά όλους τους κλάδους των α/α, και να γίνει βήμα οργάνωσης στα σωματεία ώστε αυτά να αποκτήσουν ζωή και δράση και κυρίως να γίνουν όπλα στα χέρια των α/α από τους οποίους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και επιχειρήσεις θέλουν να ξεμπερδεύουν».

Στην εφορία κατατέθηκε το ακόλουθο υπόμνημα: «Η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω των έκτακτων μέτρων έχει οδηγήσει σε συσσώρευση των υποχρεώσεων των α/α, σε συνδυασμό βέβαια με τη μείωση έως μηδενισμό των εσόδων.

Αν και το πρόβλημα αφορά το σύνολο των Μ.Μ.Ε. είναι καθαρό ότι οι α/α, που από πριν είχαν ήδη χαμηλό εισόδημα και δραστηριοποιούνταν «μεροδούλι μεροφάι» για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τώρα αντιμετωπίζουν τα πιο οξυμένα άμεσα προβλήματα.

Μπορεί τα 800 ευρώ να έδωσαν μια ελάχιστη ανάσα, αρκεί όμως σήμερα ένα επίδομα, για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειάς και τα έξοδα της επιχείρησης; Αρκεί σήμερα η προσωρινή μετάθεση φόρων και χαρατσιών, ενώ τα νέα εκκαθαριστικά έρχονται το επόμενο διάστημα; Όταν ξέρουμε ότι οι τράπεζες μας περιμένουν στη γωνία; Όταν η αντιλαϊκή πολιτική παραμένει ίδια και απαράλλακτη με τα προηγούμενα χρόνια;  Όταν όλοι οι νόμοι για τη φορολογία, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τις κατασχέσεις παραμένουν σε ισχύ, χωρίς να αλλάξει ούτε κεραία;

Απαιτούμε μέτρα ουσιαστικής στήριξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

• Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων, για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.

• Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη. Τις νέες κρατικές δαπάνες και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα’ ρθουν να τους πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με προοδευτική αύξηση της φορολογικής κλίμακας στο 45%.

• Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οριστική κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές.

• Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.

• Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας

• Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

• Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ. Επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε λογικά πλαίσια χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση τελών

• Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.

• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας ανυπεράσπιστους.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
8
=