Ευάλωτη η Ελλάδα στις βιολογικές εισβολές

Τελευταία ενημέρωση: 2018-11-09, 19:35:06
Οι κ.κ. Darren Kriticos και Νίκος Παπαδόπουλος
Ευάλωτη η Ελλάδα στις βιολογικές εισβολές

Τα Λεχώνια περιοχή υψηλού ρίσκου στη Μαγνησία για την εγκατάσταση εντόμων - εισβολέων σύμφωνα με τον «χάρτη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Στη Μαγνησία η περιοχή των Λεχωνίων και ίσως και η περιοχή της Ν. Αγχιάλου θεωρούνται ως «υψηλού» ρίσκου για την εγκατάσταση εντόμων εισβολέων από θερμότερες χώρες που συνιστούν απειλή για τις καλλιέργειες. «Το κλίμα στην περιοχή των Λεχωνίων είναι κατάλληλο για την εγκατάσταση μιας μεγάλης κατηγορίας παθογόνων και φυτοπαρασιτικών εντόμων», τόνισε ο καθηγητής εφαρμοσμένης εντομολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου εντομολογίας και γεωργικής ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαδόπουλος στο περιθώριο ομιλίας που έδωσε χθες στη Γεωπονίαο διακεκριμένος επιστήμονας, καθηγητής κ. Darren Kriticos.

Οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Κριτικός συνεργάζονται για την ανάπτυξη βιοκλιματικών μοντέλων προκειμένου να συνταχθεί ο χάρτης για τις περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες να προσβληθούν από έντομα που θα απειλήσουν τις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, η Ελλάδα είναι πολύ ευάλωτη στις βιολογικές εισβολές ως «πύλη» εμπορίου προς την Ε.Ε. Όπως τόνισε η παγκοσμιοποίηση της αγοράς συμβάλλει στη μετακίνηση εντόμων από θερμότερες χώρες προς τα βόρεια και η κλιματική αλλαγή έρχεται να ευνοήσει τα έντομα εισβολείς καθώς πλέον περιβάλλοντα που κάποτε ήταν αφιλόξενα πλέον έχουν καταστεί φιλόξενα για την επιβίωση τέτοιων οργανισμών.

Η εισβολή εντόμων συνιστά απειλή για καλλιέργειες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Κρητικός υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης των εντόμων –εισβολέων στην πηγή πριν την εγκατάστασή τους και μάλιστα μέσα από αυτοματοποιημένες διαδικασίες και «έξυπνες» παγίδες. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι όσο το εμπόριο παγκοσμιοποιείται τόσο θα υπάρχει πολλαπλασιασμός των εντόμων –εισβολέων όσο και απειλών στις καλλιέργειες.

«Ιστορικά στη χώρα μας μπορούμε να αναφέρουμε πολλά φαινόμενα προσβολής καλλιεργειών από «εισβολείς» όπως σε καλλιέργειες με εσπεριδοειδή, τομάτες και κεράσια. Υπάρχει μεγάλη λίστα τέτοιων οργανισμών.

Αυτό που είναι σημαντικό πέρα από το να διαπιστώσουμε την παρουσία των νέων οργανισμών, είναι να προετοιμαστούμε σαν χώρα για να τα αντιμετωπίσουμε. Το ελληνικό κράτος δεν είναι προετοιμασμένο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, δομές, συστήματα ταχείας αντίδρασης οπότε από τη στιγμή που διαπιστώνουμε την ύπαρξη ενός τέτοιου οργανισμού να μπορούμε να παίρνουμε μέτρα για να μπορέσουμε να το εξαλείψουμε», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο εργαστήριο του Π.Θ. αναπτύσσονται σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο βιοκλιματικά μοντέλα για να προβλεφθούν οι περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες, οι περιοχές υψηλού ρίσκου για την εγκατάσταση εντός εντόμου- εισβολέα.

Στη Μαγνησία τα Λεχώνια βρίσκονται στην «κόκκινη» ζώνη και σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εγκατασταθούν συστήματα που θα παρακολουθούν αν εμφανιστεί ένα έντομο- εισβολέας προκειμένου να υπάρχει χρόνος αντίδρασης για την καταπολέμησή του πριν προσβάλλει τις καλλιέργειες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σχόλια
Βιολογικές εισβολές.
Παράδειγμα εισβολής παρασιτικού οργανισμού στην Ελλάδα είναι το άκαρι Βαρρόα. Αναπτύσσεται στο γόνο των μελισσών. Προκύπτουν ανάπηρες μέλισσες, π.χ. με ελαττωματικά φτερά κ.ά, με αποτέλεσμα τα μελίσσια σε σύντομο σχετικά διάστημα να καταρρέουν και να καταστρέφονται. Εμφανίστηκε στην Ελλάδα περίπου το 1978 με τεράστια καταστροφικά αποτελέσματα στην μελισσοκομία. Την καταπολεμάμε με επιστημονικά και πρακτικά φάρμακα. Απλά περιορίζουμε το παράσιτο χωρίς ποτέ να μπορούμε να το μηδενίσουμε. Αλλά και να το μηδενίσουν κάποιοι μελισσοκόμοι, γίνεται επαναμόλυνση από τα αδέσποτα μελίσσια που υπάρχουν στη φύση, και όχι μόνο, και το κακό συνεχίζεται. Λένε οι μελετητές ότι μας ήρθε από την Ασία όπου υπάρχει εδώ και 25 εκατομμύρια χρόνια και δεν ξέρουμε για πόσα ακόμη θα συνεχίσει την ύπαρξή της προκαλώντας καταστροφές αποκλειστικά στη μελισσοκομία. Είναι παράσιτο μόνο της μέλισσας και όχι άλλων εντόμων. Διαθέτουμε πολύ χρόνο και έξοδα ώστε να κρατάμε το παράσιτο υπό έλεγχο. Σε όση όμως ελεγχόμενη κατάσταση και να διατηρούμε την Βαρρόα πάντα αυτή θα αφαιρεί ένα ποσοστό από το εισόδημα των μελισσοκόμων. Ένα ακόμη παράδειγμα που τυχαίνει να ξέρω είναι το παράσιτο της πατάτας Δορυφόρος. Ευχόμαστε η επιστήμη να βρει τρόπους φραγμού εισόδου νέων καταστροφικών παρασιτικών φυτικών και ζωικών οργανισμών.
Σούλιος Οδυσσέας - 2018-11-10 09:08:47
Αποστολή σχολίου
3
+
7
=