Θ. Παπαδημόπουλος: Η μείωση των προστίμων δεν αρκεί

Τελευταία ενημέρωση: 2018-07-19, 17:37:53
Θ. Παπαδημόπουλος: Η μείωση των προστίμων δεν αρκεί

Με επιφυλακτικότητα «υποδέχτηκαν» τα συνδικάτα την αλλαγή στο τοπίο των προστίμων για την αδήλωτη εργασία που επιφέρει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, για την αντιμετώπιση ενός διαχρονικού προβλήματος στον εργασιακό χώρο.

Αν και σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι δίνει κίνητρα… ώστε οι επιχειρήσεις να σταματήσουν να παραβατούν, ο  προβληματισμός έγκειται κυρίως, στο κατά πόσο θα καταστεί εφικτό να «δαμαστεί» το φαινόμενο της μαύρης εργασίας που επιμένει όχι μόνο στα εποχικά επαγγέλματα αλλά και σε ευρύτερους κλάδους απασχόλησης.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του ΕΚΒ  Θαν. Παπαδημόπουλος, εκτιμά ότι η αδήλωτη εργασία παραμένει σε υψηλά ποσοστά, «παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν συμπιεστεί και μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και θα περίμενε κανείς να έχει περιοριστεί το φαινόμενο».

Αυτό που επίσης είναι οξύμωρο, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημόπουλος το φαινόμενο που παρατηρείται πλέον ολοένα και συχνότερα, είναι  η υποδηλωμένη εργασία. «Δηλαδή, ένας εργαζόμενος να δηλώνεται για λιγότερες ώρες από αυτές που πραγματικά δουλεύει» εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΒ.

Με βάση την εμπειρία του, σημειώνει ότι πιο έντονα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας καταγράφονται στους κλάδους του security, της καθαριότητας, των εργολάβων, στις εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως, τις μικρομεσαίες, καθώς και στον κλάδο του επισιτισμού, τις καφετέριες και τα εστιατόρια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημόπουλο, αρκετά μεγάλο ποσοστό αναγκάζεται να εργαστεί χωρίς ασφάλιση, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα εισόδημα.

«Δεν είναι πανάκεια η μείωση των προστίμων»

Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αλλάζει την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, ο πρόεδρος του ΕΚΒ τονίζει «πως δεν είναι πανάκεια και ότι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να ενταθούν και να στοχεύσουν σε συγκεκριμένους κλάδους με υψηλή παραβατικότητα, συμπληρώνοντας πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με προσωπικό, καθώς υπάρχει υποστελέχωση, και αυτό δεν βοηθά στην αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας».

Σχολιάζοντας επίσης τη «μαύρη» εργασία στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, ο πρόεδρος του ΕΚΒ που είναι επίσης οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον τουρισμό, διαπιστώνει ότι  διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και των επιπτώσεων από τα αλλεπάλληλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων αλλά και της συμπεριφοράς πολλών εργοδοτών που στο όνομα της κρίσης επιμένουν να παρατυπούν και να καταπατούν συστηματικά την εργατική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις, τις αμοιβές και τα ωράρια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημόπουλο, οι επιπτώσεις είναι ολέθριες στην κοινωνική ασφάλιση από την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή ενώ η θεσμοθέτηση των υψηλών προστίμων οδήγησε αρκετούς επιχειρηματίες να προβαίνουν σε ψευδείς δηλώσεις απασχόλησης.

«Αυτό δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις  έχει τη συναίνεση και των εργαζομένων, ειδικά νεότερων, οι οποίοι συμφωνούν να δουλεύουν αδήλωτοι και, κατά συνέπεια, ανασφάλιστοι, καθώς εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να κατοχυρώσουν μία αξιοπρεπή σύνταξη είναι ελάχιστες» σημειώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως πρόκειται περί μίας «στρεβλής ψευδαίσθησης που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» όπως λέει.

Το πλαίσιο του νέου νόμου

Οι κυριότερες ρυθμίσεις  του νέου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ότι για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη, το οποίο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος, ενώ η έκπτωση είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι, αν, εντός 10 εργάσιµων ηµερών από την ηµέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζοµένου ή των εργαζοµένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι µε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιµο µειώνεται, ως εξής:

•Στο ποσό των 7.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης µε σύµβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών µηνών.

•Στο ποσό των 5.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης µε σύµβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι µηνών και στο ποσό των 3.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης µε σύµβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
8
=