ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δέκα άτομα διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου

δέκα-άτομα-διακομίστηκαν-στο-κέντρο-υ-311662

Σε επιφυλακή τέθηκαν από την πρώτη στιγμή το έμψυχο δυναμικό του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, καταβάλλοντας προσπάθειες να σταματήσουν τα νερά της βροχής που εισέρχονταν ορμητικά από παντού, και παράλληλα να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους είχαν τραυματιστεί.

Δέκα άτομα διακομίστηκαν συνολικά στο Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου, εκ των οποίων οι περισσότεροι έφεραν θλαστικά τραύματα είτε από πτώση, είτε λόγω των φερτών υλών που μετέφεραν τα ορμητικά νερά της βροχής. Τρεις οι οποίοι υπέστησαν κάταγμα, μεταφέρθηκαν με καράβι στο Βόλο, προκειμένου να διακομιστούν στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Παράλληλα, δεκάδες περαστικοί, οι οποίοι αδυνατούσαν να προσεγγίσουν τις οικίες τους, αναζήτησαν προσωρινή στέγη στο Κέντρο Υγείας, έως ότου κοπάσουν τα καιρικά φαινόμενα.

Στο μεταξύ, κλήθηκε η Πυροσβεστική προκειμένου να αντλήσει τα νερά της βροχής που είχαν εισρεύσει στο υπόγειο του κτιρίου.

Επί ποδός οι ξενοδόχοι

Επί ποδός τέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι ξενοδόχοι του νησιού, προκειμένου να μην διαταραχθεί η παραμονή των τουριστών, μένοντας ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα, μαζί με το προσωπικό, προκειμένου να αποτραπεί κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ξενοδόχος Γιάννης Γιολδάσης, αναφέρει ότι «ήταν ασύλληπτη η ποσότητα του νερού και η σφοδρότητα της βροχής. Στα 30 χρόνια που βρίσκομαι στο νησί, δεν έχω δει κάτι παρόμοιο. Ήμασταν επί ποδός όλη τη νύχτα και προσπαθώντας να αντλήσουμε τα νερά της βροχής, για να μην πανικοβληθεί ο κόσμος».

Περιγράφοντας την εφιαλτική νύχτα που βίωσαν οι Σκοπελίτες, ο κ. Γιολδάσης επισημαίνει ότι «σε τρεις μόλις ώρες, από τις 9.30 το βράδυ έως τις 11.30 είχαν δημιουργηθεί ορμητικοί χείμαρροι, που έφτασαν στους 40 πόντους περίπου, στους δρόμους του νησιού».

Το έμψυχο δυναμικό των ξενοδοχείων έμεινε επί ποδός όλη τη νύχτα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ορμητικό κύμα του νερού, που εισέβαλλε σε μαγαζιά, σπίτια, αλλά και καταστήματα, προκαλώντας πολύ μεγάλες ζημιές.

Κρατήρας δημιουργήθηκε στο λιμάνι της Σκοπέλου

Αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής ήταν κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι μεταφέροντας τις εικόνες που αντίκρισαν, αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε κρατήρας στην δεξιά πλευρά του λιμανιού, κοντά στο παραλιακό πάρκιγκ. Από τα ορμητικά νερά της βροχής παρασυρθήκαν οχήματα, τα οποία με τη σειρά τους παρέσυραν άλλα, το ύψος του ορμητικού χειμάρρου ήταν πάνω από 1 μέτριο και παρέσυρε ότι έβρισκε στο διάβα του, οχήματα και μηχανάκια, τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα. Έσπασαν τζαμαρίες από μαγαζιά, πολλά από τα οποία γέμισαν λάσπες, ορισμένα καταστράφηκαν ολοσχερώς και παντού, επικρατεί εικόνα βιβλικής καταστροφής

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου