ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τραυματισμοί από την κακοκαιρία στη Σκόπελο

τραυματισμοί-από-την-κακοκαιρία-στη-σ-312402

Επτά τραυματίες και αμέτρητες καταστροφές είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν τις τελευταίες ώρες στη Σκόπελο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες επτά άτομα τραυματίστηκαν ελάφρα στο λιμάνι του Αγνώντα και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Σκόπελο

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας μεταβαίνει το πρωί της Τετάρτης στη Σκόπελο η οποία τις τελευταίες ώρες επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν καταστροφές στο νησί.

Το κλιμάκιο αποτελείται από τον αντιπεριφεριεάρχη Σποράδων Νήσων κ. Νίκο Πλωμαρίτη, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κώστα Φλαμπούρη και τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κώστα Φλαμπούρη.
Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κινητοποιήσει πλήρως τον μηχανισμό της και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το δήμο Σκοπέλου προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατό αμεσότερα και αποτελεσματικότερα τα προβλήματα, ενώ το νησί θα κηρυχθεί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Αγοραστός ο οποίος ευρισκόμενος στο εξωτερικό, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει άμεσα όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία.

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ Μαγνησίας για τις καταστροφές στη Σκόπελο αναφέρεται:

“Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη νεροποντή των τελευταίων ημερών στο νησί της Σκοπέλου, σε σημείο μάλιστα να προκληθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, με δραματικές συνέπειες για τους κατοίκους.

Μέχρι στιγμής και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή έχουν σημειωθεί τεράστιες ζημιές σε υποδομές, στο οδικό δίκτυο της χώρας, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Σκοπέλου – Γλώσσας και σε πάρα πολλά σπίτια και καταστήματα, σε καλλιέργειες κ.λ.π.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες μέρες οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ΚΚΕ έθεσαν το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ουσιαστικά δεν συζητήθηκε γιατί «προφανώς» υπήρχαν άλλες «προτεραιότητες» για την πλειοψηφία του Δ.Σ.. Το ίδιο έχει συμβεί επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια, όταν το ΚΚΕ επιμένει ότι ζητήματα όπως αυτά της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπυρικής προστασίας, θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες, είναι άμεσα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Όλα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι φορείς της τοπικής Διοίκησης κωφεύουν με αποτελέσματα σαν αυτά της Σκοπέλου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επικοινώνησαν άμεσα με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και ζήτησαν να επιταχυνθεί κάθε διαδικασία για την ανακούφιση των κατοίκων, ενώ κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Κώστας Στεργίου (Βουλευτή) και Γιώργο Λούμα (Περιφερειακό σύμβουλο) αναχώρησαν για το νησί ώστε να έχουν μια άμεση ενημέρωση για τα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ τονίζει ότι απαιτούνται δράσεις όπως:

  1. Να αποκατασταθούν άμεσα η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.
  2. Να πραγματοποιηθεί άμεσα αυτοψία από κλιμάκιο των αρμόδιων υπηρεσιών και να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών.
  3. Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων (κατοίκων, επαγγελματιών, αλιέων, αγροτών), και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  4. Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το δήμο Σκοπέλου για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών με άμεσα έργα για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στην επόμενη νεροποντή, αλλά και για την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
  5. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ και τα δημοτικά τέλη. Ρύθμιση των δανείων.
  6. Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό στο δήμο Σκοπέλου με τις απαραίτητες ειδικότητες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.”

Δείτε ζωντανά εικόνες του λιμανιού της Σκοπέλου από web camera εδώ

Δείτε τις φωτογραφίες του skopelos-news.blogspot.gr:

Διαβάστε επίσης: Βιβλική καταστροφή στη Σκόπελο (φωτογραφίες&βίντεο)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου