Στη Βιέννη οι «Φίλοι του Μουσείου» Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-03-01, 17:34:52
Στη Βιέννη οι «Φίλοι του Μουσείου» Βόλου

Η Iερά Μητρόπολη της Αυστρίας, η Ελληνική Σχολή της Βιέννης, το σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» με τη συνεργασία του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιούν εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Ανθιμου Γαζή στη Βιέννη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 12.00 το μεσημέρι στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Βιέννης, όπου και λειτουργούσε και ο Ανθιμος Γαζής. Ανάμεσα στους ιερείς που υπηρέτησαν στον Ναό είναι ο Νεόφυτος Δούκας, ο Ανθιμος Γαζής και ο πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής. Ο Ναός φιλοξενήθηκε αρχικά σε άλλα κτίρια, ανεγέρθη στη σημερινή του μορφή, στην oδό των Ελλήνων (Griechengasse 8) στο κέντρο της Βιέννης το 1806. Στον Ναό εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, o Αλέξανδρος Υψηλάντης και τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Στον Αγιο Γεώργιο τοποθετήθηκε το λείψανο του Αλέξανδρου Υψηλάντη για τη νεκρώσιμη ακολουθία. Η εκκλησία διαθέτει μέχρι σήμερα έργα επιφανών καλλιτεχνών, όπως οι εικόνες του Κωνσταντίνου Παρθένη. Το 2016 ανακαινίστηκε πλήρως.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων.

Χαιρετισμοί: Μητροπολίτης Αυστρίας, έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος.

Μπαρτζιώκα Κερασία εκπαιδευτικός, μουσειοπαιδαγωγός, πρόεδρος Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» πρώην δημ. σύμβουλος Βόλου. Παράλληλα, η πρόεδρος θα παρουσιάσει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και πτυχές του σύγχρονου Βόλου μέσα από ένα εξαιρετικά καλαίσθητο βίντεο, το οποίο επιμελήθηκαν οι «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου», σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Ομιλία Μαρίας Σπανού, ιστορικής ερευνήτριας, προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με θέμα «Ανθιμος Γαζής: O πρωτοπόρος ρασοφόρος Πηλιορείτης στον Ελληνικό Διαφωτισμό».

Μουσικό πρόγραμμα (διάρκειας 20 λεπτών): Αγροκώστας Βασίλειος μουσικός, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ο οποίος με πρωτοβουλία του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» θα ταξιδέψει στη Βιέννη προκειμένου να πλαισιώσει την εκδήλωση με μουσικό πρόγραμμα.

Συμμετέχει η χορωδία της Ελληνικής Σχολής της Βιέννης, της οποίας οι μαθητές θα συνοδεύουν τον κ. Βασίλη Αγροκώστα.

 «Η συμμετοχή μας στην εν λόγω εκδήλωση θα αναδείξει τον τόπο μας και την ιστορία του, τις Μηλιές και το Πήλιο, που υπήρξε και η γενέτειρα του μεγάλου δασκάλου Ανθιμου Γαζή» υπογραμμίζει η κ. Μπαρτζιώκα.

«Η συνεργασία μας με την Iερά Μητρόπολη της Αυστρίας, την Ελληνική Σχολή της Βιέννης και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου μάς τιμά ιδιαίτερα. Προγραμματίσαμε την επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821 στη Βιέννη. Η εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στον Ανθιμο Γαζή, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εξακτίνωσης του πολιτιστικού μας έργου, προβάλλοντας κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας με διεθνή εμβέλεια. Γνωρίζουμε ότι η Μητρόπολη αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα σταθερότητας και συσπείρωσης της ομογένειας, καθώς και ότι η Ελληνική Εθνική Σχολή είναι ο πνεύμονας της Ι.Μ. Αυστρίας. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους συνεργαζόμαστε με τη Μητρόπολη και την Ελληνική Σχολή της Βιέννης» τονίζει.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
3
=