Τρεις κλινικές της χώρας συζητούν για την φυματίωση

Τελευταία ενημέρωση: 2019-03-19, 12:48:56
Τρεις κλινικές της χώρας συζητούν για την φυματίωση

Με πρωτοβουλία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Η 24η Μαρτίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της φυματίωσης, με στόχο να ενημερωθεί ο κόσμος για την καταστροφική ασθένεια με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Προσδοκία της επιστημονικής κοινότητας, μέσα από την ένταση των προσπαθειών της, είναι να σταματήσει η παγκόσμια επιδημία της φυματίωσης. Η συγκεκριμένη ημερομηνία σηματοδοτεί την ημέρα που ο Dr Robert Koch ανακάλυψε το βακτήριο που προκαλεί την φυματίωση και άνοιξε τον δρόμο στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

H φυματίωση παραμένει η πρώτη λοιμώδης αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την φυματίωση και σχεδόν 30.000 άνθρωποι ημερησίως αρρωσταίνουν από την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. H παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της νόσου έσωσε 54 εκατομμύρια ζωές από το 2000 και μείωσε την θνητότητα από την νόσο μέχρι 42%.

Το θέμα της παγκόσμιας ημέρας 2019 για την φυματίωση «Είναι Ώρα» τονίζει την ανάγκη για πρόσβαση στην πρόληψη και θεραπεία, στην ανάληψη ευθυνών, στη διασφάλιση ικανοποιητικής και διαρκούς χρηματοδότησης για την έρευνα και προαγωγή του τέλους στο στίγμα και την προκατάληψη που χαρακτηρίζει τη νόσο.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για την φυματίωση, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις Πνευμονολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Κέρκυρας και Χίου οργανώνουν κοινή διαδικτυακή εκδήλωση, μεθαύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 13.30 μμ.

Από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα μιλήσουν οι: Σοφία Καλατζή (εκ μέρους ομάδας φοιτητών ιατρικής) με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στη Θεσσαλία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης», η Σοφία Γουργουλιάνη με θέμα «Η φυματίωση στον κινηματογράφο» και η Αννίτα Πρασσά με θέμα «Έρωτες στα χρόνια της φυματίωσης».

Από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κέρκυρας θα μιλήσει ο Ηλίας Παπανικολάου με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στην Κέρκυρα», ενώ από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου ο Σπύρος Γιάνναρης με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στην Χίο, σχέση με την μεταναστευτική κρίση».

Την εκδήλωση συντονίζει η Γερογιάννη Ειρήνη, Επιμελήτρια Α΄, υπεύθυνη του αντιφυματικού ιατρείου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στις αίθουσες των κλινικών και διαδικτυακά στην διεύθυνση http://live.uth.gr κανάλι1.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
5
=