ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η αβάστακτη «βλαχιά» του ΣΥΡΙΖΑ

η-αβάστακτη-βλαχιά-του-συριζα-138827

Γράφει ο Χάρης Δημητρίου, Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ επί τιμή

Δεν έβρισκα άλλη λέξη για να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι (και όχι μόνο εγώ υποπτεύομαι) τον τελευταίο καιρό όλο και πιο έντονα, παρατηρώντας την ανέλιξη τής συριζαίικης νομενκλατούρας. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι, όπως λέει και ο Γ. Μπαμπινιώτης στο λεξικό του, «βλαχιά» είναι η άξεστη, απολίτιστη συμπεριφορά, τόσο σε επίπεδο γλώσσας όσο και εξωτερικής εμφάνισης, ενώ το μειωτικό επίθετο «βλάχος» σημαίνει τον άξεστο, τον χωριάτη. Οι λέξεις αυτές βέβαια δεν έχουν τίποτε να κάνουν με τους Ελληνες Βλάχους που είναι εξαιρετικά προκομμένο στοιχείο, με αυξημένο αίσθημα οικογενειακής αλληλεγγύης και ιδιαίτερη έφεση στις επιστήμες.

Η αλήθεια είναι ότι η απαξίωση τής ευπρεπούς εμφάνισης και της τυπικής συμπεριφοράς άρχισε το 1981, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανιζόταν με ζιβάγκο, ενώ οι «σύντροφοί» του είχαν καταργήσει τον πληθυντικό δημιουργώντας μόδα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φορά στις αρχές τού 1980, όταν στην έξοδο τού παλιού αεροδρομίου τού Ελληνικού, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες όπου υπηρετούσα, ένας τύπος με μπλουτζήν, λερό πουκάμισο και μακρύ άπλυτο μαλλί ζήτησε να κάνει έλεγχο στη βαλίτσα μου. Τον αγνόησα και προχώρησα προς την έξοδο. Με κυνήγησε φωνάζοντας ότι είναι τελωνειακός και τότε τού είπα: «Γιατί να σταματήσω σε όποιον ισχυρίζεται ότι είναι τελωνειακός όταν είναι ντυμένος έτσι;» και τελικά τον υποχρέωσα να μου δείξει την υπηρεσιακή του ταυτότητα πριν του επιτρέψω να ελέγξει τις αποσκευές μου.

Σιγά σιγά ο ενικός καθιερώθηκε σε όλα τα επίπεδα τής Διοίκησης, ενώ η κατάργηση κάθε διακριτικού τής ιδιότητας κάποιου έγινε κανόνας. Με την άνοδο τού ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό η κατάσταση επιδεινώθηκε. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του μιμούμενοι τον Ανδρέα Παπανδρέου επέβαλαν τελικά, χωρίς αντίσταση, το ατημέλητο ντύσιμο και τη συμπεριφορά τού καφενείου σε όλα τα επίπεδα. Ήταν θλιβερό να βλέπει κανείς τον κ.Τσίπρα (και όχι μόνον) να προσέρχεται στην επίσημη δεξίωση τού Προέδρου τής Δημοκρατίας για την επέτειο τής αποκατάστασης τής Δημοκρατίας χωρίς γραβάτα και ακόμη θλιβερότερο οι αρμόδιοι τής Προεδρίας να μην τον σταματούν και να μην του ζητούν να επιστρέψει με επίσημο ένδυμα, όπως απαιτείται στις προσκλήσεις. Πώς είναι δυνατόν να τηρηθεί ο οποιοσδήποτε κανόνας «καλής συμπεριφοράς», όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας δεν τολμάει να εφαρμόσει αυτό που απαιτεί το πρωτόκολλο;

Πέραν όμως αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο προσκήνιο συμπεριφορές και εμφανίσεις που προσβάλλουν την αισθητική όσων έμαθαν στο σχολείο και την οικογένειά τους ότι αυτές υπόκεινται σε ορισμένους κανόνες. Οπως λ.χ. ότι δεν πας στη γιορτή κάποιου με σαγιονάρες ή ότι αλλιώς ντύνεσαι στην πλαζ και αλλιώς στην εκκλησία. Η προσπάθεια κάποιων στελεχών τού ΣΥΡΙΖΑ να φανούν «προοδευτικότεροι» τού αρχηγού τους μάς έδωσε σκηνές απείρου κάλλους, όπως της Ζωής Κωνσταντοπούλου να προσέρχεται (απρόσκλητη) στην τελετή ορκωμοσίας με κίτρινο ημίπαλτο, τού αιώνιου φοιτητή που έγινε υπουργός παιδείας να μπαίνει (καθυστερημένος) στην επίσημη τελετή τής Ακαδημίας Αθηνών με κόκκινο πουλόβερ (!) ή των βουλευτών στη Βουλή να διαγωνίζονται στο κιτς ντύσιμο και την αλήτικη συμπεριφορά.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι μετά το βιασμό τής αισθητικής μας ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζει τώρα και τη νοημοσύνη μας. Πέραν της υπαναχώρησης σε ό,τι σχεδόν είχαν υποσχεθεί, οι υπουργοί βάλθηκαν τώρα να αντικαταστήσουν όλα τα σημαντικά στελέχη τής Διοίκησης και των νοσοκομείων με κομματικούς εγκάθετους, συνήθως συγγενείς μέχρι 4ου βαθμού και φίλους ή φιλενάδες, με αμφισβητούμενα προσόντα και με συμπεριφορά και εμφάνιση που παραπέμπουν σε επεισοδειακή «συνεδρίαση» δεκαπενταμελούς σε υπό κατάληψη πανεπιστήμιο. Και αυτό με τη δικαιολογία ότι «και οι άλλοι το ίδιο έκαναν». Το ερώτημα είναι αν κάνουν ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι γιατί οι πολίτες να ξαναεμπιστευθούν την Αριστερά και όχι εκείνους που τουλάχιστον διόριζαν διακριτικότερα, άτομα με κατάλληλα, κατά κανόνα, προσόντα και με κόσμια εμφάνιση.

Ας ελπίσουμε ότι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει σύντομα και η αβάστακτη «βλαχιά» τής Αριστεράς και ότι αυτή τη φορά η Δεξιά δεν θα παρασυρθεί από τον λαϊκισμό, επαναφέροντας συμπεριφορές και εμφανίσεις που ισχύουν σε χώρες πολύ, μα πολύ δημοκρατικότερες από τη δική μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου