«Οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα»

Τελευταία ενημέρωση: 2019-12-05, 15:06:22
«Οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα»

Το βιβλίο του Στέφανου Σταμέλλου παρουσιάζεται στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή

 

Παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Σταμέλλου «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας», εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, διοργανώνεται την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 19:00 στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή, Κωνσταντά και Κ. Καρτάλη στον Βόλο.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αννίτα Πρασσά δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και Κυριάκος Παπαγεωργίου περιηγητής.

Θα συντονίσει η Γιώτα Κούγιαλη συγγραφέας και αντιπρόεδρος του ΚεΒιΜαΣυ.

«Το βιβλίο είναι αφήγημα, βιωματική περιγραφή οδοιπορικού έντεκα ημερών στα πρώτα σύνορα του σύγχρονου ελληνικού κράτους με τα πόδια, κατάθεση ψυχής και μαρτυρία, προϊόν της αγάπης για το βουνό και την περιπέτεια», όπως αναφέρει ο συγγραφέας.

Σκοπό έχει να αναδείξει, έστω με αυτό τον τρόπο, τη συμβολή των πρώτων συνόρων της Ελλάδας στην περίοδο των πενήντα χρόνων, από το 1832 έως το 1881, οριογραμμή που άλλαξε δραματικά τα δεδομένα και τις ισορροπίες στις περιοχές που χαράχτηκε και τον ιδιαίτερο ρόλο της ληστοκρατίας στις πρώτες δεκαετίες της απελευθέρωσης.

Σκοπό επίσης έχει να παρακινήσει τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να ασχοληθούν περισσότερο και να αναδείξουν τα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της εποχής και την ίδια την οριογραμμή. Να βοηθήσει τον αναγνώστη, τον ιστορικό, τον φυσιοδίφη, τον πεζοπόρο, τον ορειβάτη, τον ψαγμένο τουρίστα, που θα το αποκτήσει και θα το μελετήσει, να γνωρίσει την ιστορία, τη γεωγραφία, να γνωρίσει τα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής σε μια γκρίζα περίοδο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού κράτους, και, γιατί όχι, να περπατήσει σε αυτούς τους τόπους.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
5
=