ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τιμητικό αφιέρωμα σε κορυφαίο δημιουργό

τιμητικό-αφιέρωμα-σε-κορυφαίο-δημιου-292841

Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Πικιώνη διοργανώνεται στο κτίριο Τσικρίκη

«Ο Δημήτρης Πικιώνης, η λαϊκή μας τέχνη και το Πήλιο» είναι το αντικείμενο εκδήλωσης, που διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 18.00 στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τον αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες, που ανέδειξε η Ελλάδα τον 20ό αιώνα και υπήρξε μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της γενιάς του ’30, τιμά η «Μαγνήτων Κιβωτός».

Από το τεράστιο έργο του Πικιώνη, επελέγη κυρίως να προβληθεί η ενασχόλησή του με το Πήλιο. Το καλοκαίρι του 1939 ο Πικιώνης, αναλαμβάνει τη συγκρότηση ομάδας μελέτης της λαϊκής µας αρχιτεκτονικής και έρχεται ο ίδιος στο Πήλιο και τη Ζαγορά, μαζί µε τους ζωγράφους Κλάους Φρισλάνδερ, Δημήτρη Κώνστα και τον Γιώργο Βαλάτα, προκειμένου να κάνει τις καταγραφές και τις αποτυπώσεις του. Μετά τον πόλεμο το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του τόμου «Τα Σπίτια της Ζαγοράς» (1949).

Πενήντα από τα πρωτότυπα αυτά έργα, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην περιοχή μας, με την συνεργασία των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Στην υπέροχη αυτή συνεργασία σημαντική ήταν η συμβολή των εγγονών του Πικιώνη, της κυρία Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου – Σαμαρά και της Ντόρας Πικιώνη.

Και βέβαια καθοριστική ήταν η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δια της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

Από το τεράστιο έργο του Δημήτρη Πικιώνη, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην περιοχή, με τη συνεργασία των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, 50 έργα που αναφέρονται στο Πήλιο.

Στη συγκεκριμένη συνεργασία σημαντική ήταν η συμβολή των εγγονών του Πικιώνη, της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου – Σαμαρά και της Ντόρας Πικιώνη. Καθοριστική ήταν η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διά της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

Η εκδήλωση, που όπως προαναφέρθηκε διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 18.00 στο ισόγειο και τον α΄ όροφο του κτιρίου Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γαμβέτα – Ιάσονος, περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ, με κορύφωση την έκθεση σχεδίων των σπιτιών της Ζαγοράς, ενώ θα γίνει παρουσίαση ενθυμημάτων του τιμώμενου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Αλέξανδρος Καπανιάρης μεταδιδακτορικός ερευνητής Τ.Ι.Ε.Δ.Π.Θ., οργανωτικός γραμματέας «Μαγνήτων Κιβωτός».

Ο Ζήσης Κοτιώνης, διδάκτωρ αρχιτέκτων, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα αναφερθεί στο θέμα «Ο Πικιώνης, η ύπαιθρος και η αρχιτεκτονική των καλλιτεχνικών πρακτικών».

Θα ακολουθήσει η Ιρις Λυκουριώτη, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η λαϊκή τέχνη, η κοσμοπολιτική».

Ο Σπύρος Μοσχονάς, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ, θα αναφερθεί στη μεγάλη σχέση του Πικιώνη με την έκθεση, που παρουσιάζεται. Στο τέλος θα παρέμβει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.

Η ολοκλήρωση της εκδήλωσης θα γίνει στην αίθουσα εκθέσεων, στο ισόγειο, με ξενάγηση στην έκθεση «Δημήτρης Πικιώνης – Τα σπίτια της Ζαγοράς» από τη Ναταλία Μπούρα, υπεύθυνη Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει από σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου