Η Κατερίνα Σαμαρά παρουσιάζει έργα της

Τελευταία ενημέρωση: 2019-10-07, 11:30:28
Η Κατερίνα Σαμαρά παρουσιάζει έργα της

Eκθεση έργων της Κατερίνας Σαμαρά με τίτλο «Τώρα κεντάς μεσ΄ τη σιωπή ξανά τα όνειρά σου» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στον Χώρο Τέχνης «δ».

Πρόκειται για την αποτύπωση στιγμών και αισθήσεων της γνωστής καλλιτέχνιδας, που ζει και δημιουργεί στον Βόλο, αποδίδοντας με την ξεχωριστή έως ιδιότυπη εικαστική προσέγγιση. Φυσικά υλικά και ύλη συμπλέουν αρμονικά και καλλιτεχνικά αποδίδοντας άλλοτε μορφές και άλλοτε σχήματα συνοδευόμενα από σκέψεις και λέξεις, που προσδιορίζουν εποχές και καταστάσεις.

Η Κατερίνα Σαμαρά γεννήθηκε στο Σκλήθρο του Β. Ανατολικού Πηλίου. Στην Αθήνα και στο σχολείο της Αγγελικής Χατζημιχάλη με δάσκαλο στο σχέδιο τον Δ. Διαμαντόπουλο μελέτησε τη λαϊκή τέχνη, τον λαϊκό πολιτισμό και ειδικεύτηκε στη μεταλλοπλαστική τέχνη. Στη συνέχεια με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ πήγε στη Ιταλία στο Μιλάνο στη Σχολή UMANITARIA όπου και ολοκλήρωσε τον τριετή κύκλο σπουδών στη μεταλλοπλαστική, τη χαρακτική και το κόσμημα. Με υποτροφία της UMANITARIA, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, συνέχισε σπουδές γλυπτικής στη Σχολή Καλλών Τεχνών BRERA, στο εργαστήριο του MARINO MARINI, απ’ όπου και αποφοίτησε με άριστα. Το 1981 – ‘82 με δεύτερη υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ παρακολούθησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γενεύης το εργαστήριο της μοντέρνας tapestry σε όρθιο αργαλειό και στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Kunstgewerbeschuleστη Ζυρίχη σχεδιασμό υφάσματος.

Δίδαξε σε σχολές αργυροχρυσοχοΐας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και από το 1985 εικαστικά στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Αθήνας. Παράλληλα, διακοσμητικές εφαρμογές στη Σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας στη θέση του επίκουρου καθηγητή. Επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη θέση της λέκτορα, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και ως εξωτερική συνεργάτιδα στο μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Αθηνών στις Μουσειακές Σπουδές. Εχει λάβει μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο Οργανισμός Βάμβακος τής απένεμε πρώτο βραβείο χρυσό μετάλλιο και ο Σύλλογος Ελλήνων Λογοτεχνών επίσης χρυσό μετάλλιο για το έργο της στις τέχνες και τα γράμματα. Κατέχει αντικατάσταση διδακτορικού τίτλου στις διακοσμητικές εφαρμογές με αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο.

Το έργο της παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Ελαβε μέρος στην 6η Biennale Internazionale στη S. Mariadi Sala στη Βενετία το 2016, στο 1ο διεθνές συνέδριο γυναικών της Μεσογείου υπό την αιγίδα της UNESCO το 2000 και στο Forum για την ανακύκλωση στη Ρώμη το 2014. Ποίηση και εικαστικά παρουσίασε το 2016 στο διαβαλκανικό φιλολογικό συνέδριο, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη Σιάτιστα. Εργα της βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=